Home » Alexander Hotel draagt de oude glorie van Noordwijk eervol uit

Alexander Hotel draagt de oude glorie van Noordwijk eervol uit

Jarenlange verbouwing is voltooid en mag beleefd worden

Door Aty Verschuren

“Ieder jaar werd een deel van het hotel getransformeerd”, vertelt Hugo Broeders van HUGO interieurvormgeving. “De vraag waarmee de eigenaren destijds naar ons kwamen na een succesvol ontwerp voor hun strandpaviljoen, luidde: ‘Kun je de begane grond van ons hotel aanpakken, zodat de oude glorie van Noordwijk tot in elk detail terugkomt?’ Die uitdaging zijn we toen aangegaan. Vandaag, jaren later, kijken we terug op een zeer geslaagde samenwerking, die uiteindelijk uitmondde in een totale hoteltransformatie. De eindsprint werd versneld door de coronaperiode, waarin meer tijd en gelegenheid was om werk te verrichten. De laatste twintig van de in totaal zestig kamers zijn in die periode getransformeerd. Nu kan er worden genoten van het eindresultaat!”

Begonnen met het restaurantgedeelte 

Als eerste werd de benedenverdieping gedaan door Hugo Broeders en Debby Wentink. Hugo: “Het restaurant werd volledig verbouwd en de kamers gerestyled. De eigenaren en uitbaters Alexander en Ingrid Balk noemden het restaurant ‘Dylans’, naar hun zoon Dylan. Het is een gastronomische hotspot, speciaal voor vleesliefhebbers. Dat is niet verwonderlijk, aangezien Alexander Balk deel uitmaakt van een oude slagersfamilie. Ook werd de bar van de benedenverdieping naar de begane grond verplaatst, zodat gasten overdag gebruik kunnen maken van de bar. In de daaropvolgende fase waren de conferentieruimtes aan de beurt. Toen die eenmaal klaar waren, vond de complete verbouwing van veertig kamers op de tweede en derde verdieping plaats. Dit was net voordat corona een feit werd. Het sluitstuk van de jarenlange verbouwing bestond uit de laatste twintig kamers. Deze kregen een totaal andere stijl, met meer ‘beach’-gevoel. Dit werd uitgevoerd tijdens de afgelopen coronaperiode.”

Opmerkelijk in het ontwerp is dat alles ‘time proof‘ ontworpen is. “Dat moest ook wel, aangezien de totale verbouwing jaren in beslag zou nemen. Je vindt in het restaurant dan ook veel organische vormen, goudaccenten en een styling die tijdloos chic is. Een speciale focus lag op de bijzondere wandbekleding.” 

Decoratief stucwerk in de suites 

Het hotel kent drie typen kamers, te weten ‘Dutch design’, in een rijke gouden uitvoering, ‘Dutch delight’, in een luchtige blauw-witte uitvoering en ‘Dutch King’, drie suites in beide sferen. De blauw-witte kamers zijn het nieuwst; er is ook een heel mooie suite in deze versie. “We maakten gebruik van verschillend stucwerk en decoratief behang van Arte. Daarbij lettend op diverse diktes van afwerkingen, waardoor een fraaie speling van licht ontstaat. In de ene kamer tref je golvend decoratief stucwerk aan  – we noemen het de ‘wave’ – en in de andere goud geschilderd stucwerk, lijkend op de grove streken van een schilderspaletmes. Dat geeft een mooi impressionistisch uiterlijk”, aldus Hugo. 

Eten, slapen en beleven 

Het eindresultaat is een feest voor alle zintuigen. Eten, slapen en beleven staan centraal bij het Alexander Hotel. Gasten worden er in een ultieme gastvrijheid onthaald. Als extra service heeft het hotel een samenwerking met Azzurro Wellness, de letterlijke buurman. “Gasten kunnen daar genieten van alles wat een high-end wellnesscenter te bieden heeft. Ontspanning staat bij het Alexander Hotel hoog in het vaandel.” Op de vraag of hiermee het project ook definitief gereed is, zegt Hugo glimlachend: “We gaan nog even door, met een nieuwe verbouwing van Alexander Beach Club, het bijbehorende strandpaviljoen (opening in het voorjaar van 2023). Het strandpaviljoen is een ‘ongoing project’: hiervoor zijn we eigenlijk altijd wel bezig. Net als met het hotel de afgelopen tien jaar. Al met al dus een voortdurende samenwerking met iedere keer een vernieuwingsslag.” 

Tekst: Jan Mol

Fotografie: Peter Baas 

De volgende partijen werkten mee aan dit project: 

Hugo interieurvormgeving | Alexander Hotel | Maretti Ligthing

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief