Dordrecht, onontdekte en historische parel

Dordrecht, onontdekte en historische parel

Maastricht, Amsterdam, Utrecht, Groningen, Rotterdam, Den Haag. Grote kans dat u één van de steden gedurende dit jaar wederom heeft bezocht. De sfeer, de gezelligheid, de winkels en dat ene lekkere restaurantje gaven ook deze keer weer de doorslag voor het inmiddels bekende dagje uit. Hallo Vrijthof, hallo Vondelpark. O, en daar is de Domtoren weer. Stuk voor stuk mooie plekken in leuke steden, ons hoort u niet klagen. Maar waarom ontdekt u niet eens een nieuwe stad? Waarom niet eens een stad die – ondanks de schoonheid – niet in ieders TomTom staat voorgeprogrammeerd? Waarom niet eens Dordrecht?

 

Voor we onze eerste stappen in de stad zetten, nemen we u mee terug naar een voor Nederland zeer belangrijke dag. Naar 19 juli 1572 om precies te zijn. In het Augustijnenklooster in Dordrecht werd op deze dag de Eerste Vrije Statenvergadering van Holland en West-Friesland gehouden. Afgezanten van de in die tijd belangrijke steden Dordrecht, Alkmaar, Edam, Enkhuizen, Gorinchem, Gouda, Haarlem, Hoorn, Leiden, Medemblik, Monnickendam en Oudewater spraken tijdens de historische vergadering – in totaal duurde deze vijf dagen – over de organisatie van een opstand tegen de Spaanse overheersing. Men kwam tot een overeenstemming en verzamelde genoeg geld om de opstand te kunnen financieren. Zo werd een begin gemaakt aan de bevrijding van Holland, dat zuchtte onder het Spaanse juk. Het latere Nederland werd in feite in het Dordtse klooster gesticht. De 19de juli is dus een memorabele dag in de Nederlandse geschiedenis. We doen er echter niks mee. De Fransen zijn extra trots op 14 juli, de Amerikanen vieren 4 juli. En wij? Anno 2017 gaan er steeds meer stemmen op om van 19 juli een nationale feestdag te maken.

‘Grote kerk’ (big church) in Dordrecht, Netherlands

Nederlandse taal officieel

Nog een leuk weetje over Dordrecht? Verspreid over het land kwamen verschillende dialecten voor, maar er was geen standaard taal die overal werd gesproken. Dat veranderde tijdens de Synode van Dordrecht eind 1618. Tijdens deze kerkelijke bijeenkomst werd onder meer besloten om de Bijbel te vertalen naar het Nederlands en werd de taal die wij nu spreken in Dordrecht vastgelegd door middel van de Statenvertaling. Over historische gebeurtenissen in een stad gesproken. Er zijn steden waar de marketingafdeling minder input heeft voor ronkende, toeristische folders en campagnes.

Trots op Dordrecht? Trots op Dordrecht!

Dordrecht dus. Een stad met een rijke historie en in vervlogen tijden een stad met aanzien en een grote economische rol. De historie bleef uiteraard, het aanzien en de grote economische rol verdwenen in de loop der eeuwen en jaren. De werkgelegenheid nam af met als gevolg dat veel inwoners vertrokken. De mensen die bleven, schreeuwden niet van de daken dat ze in Dordrecht woonden. Sterker nog, de spreuk ‘In Dordrecht woon je niet voor je lol’, werd in het recente verleden regelmatig uitgesproken door de bewoners van de op een eiland gelegen stad. Hoe anders is dat nu. Economisch gaat het beter en het gemeentebestuur heeft in de stad geïnvesteerd. Sinterklaas meerde aan in de stad en op Koningsdag in 2015 bracht de Koninklijke familie een bezoek aan Dordrecht. De positiviteit neemt al jaren toe en steeds meer Dordtenaren verdiepen zich in de stad, zien de schoonheid van de historische gebouwen en vertellen op feestjes met een opgeheven hoofd over Dordrecht. Het bezoek van EXCELLENT begrijpt die trots wel. Het centrum is compact en gezellig, de eeuwenoude gevels in de binnenstad zijn bewaard gebleven, de musea talrijk en het uitzicht bij het Groothoofd – met 150.000 passerende schepen het drukst bevaren knooppunt van Europa – is fenomenaal. Zeker bij zonsondergang. Ander groot voordeel van Dordrecht: je struikelt er niet over de toeristen én de binnenstad bestaat nog uit veel speciaalzaken en winkels van kleine ondernemers. Grote winkelketens zie je uiteraard wel, maar ze hebben nog niet de overhand.

Hippe brasseries en smakelijke gerechten

De compacte binnenstad telt niet het aantal kroegen van een gemiddelde Limburgse of Brabantse stad, maar gelukkig zijn er genoeg plekken voor een hapje en een drankje. De vlakbij het station gelegen hippe brasseries Copenhagen en Post bijvoorbeeld. In het centrum van de qua inwonersaantallen negende stad van Nederland zijn de cafés en restaurants vooral gecentreerd op en rondom het Scheffersplein en het Statenplein. In het historische havengebied geldt dat voor het eerder genoemde Groothoofd en het Blauwpoortsplein. U wenst een vorkje te prikken op een hoger niveau? Reserveer dan vooral een tafel bij DeliCees aan de Lange Gelderse Kade of bij visrestaurant De Stroper aan de Wijnbrug. Bierliefhebbers trekken daarentegen beter naar de Voorstraat. Aldaar schenkt bierlokaal De Tijd meer dan 150 verschillende soorten bier.

Kunst, cultuur en historie

Maar Dordrecht biedt natuurlijk meer dan eten en alcohol. Zo wordt in het museum Het Hof van Nederland veel dieper ingegaan op het in de intro van dit artikel kort samengevatte relaas over het ontstaan van Nederland en de gevolgen van de Dordtse Synode. Ook museumhuizen als het Dordts Patriciërshuis – met een inrichting uit de 18de eeuw – en het Huis van Gijn zijn het bezoeken meer dan waard. In het intieme huismuseum Het Dordts Patriciërshuis krijgt u een indruk van hoe de gegoede burgerij leefde tussen 1780 en 1815. Van kelder tot zolder maakt u een tijdreis en ontdekt u bijzondere en vooral originele details, schilderijen en tekeningen. Het Huis van Gijn brengt de bezoeker eveneens terug naar vervlogen tijden. Het huis aan de Nieuwe Haven 29 werd in 1729 gebouwd in opdracht van Johan van Neurenberg. Simon van Gijn, zakenman, jurist en verzamelaar woonde hier van 1864 tot zijn dood in 1922. Zijn huis en het merendeel van zijn verzamelingen liet hij na aan de Vereniging Oud-Dordrecht met de opdracht de collecties openbaar te maken en het huis als museum in te richten. Voorwaarde was dat het interieur zo veel mogelijk intact zou blijven. In 1925 werd het huis opengesteld voor publiek. Naast interieurs uit de 17de, 18de en 19de eeuw beschikt het museum over een collectie kunstnijverheid en een grote collectie historieprenten. Ook verrassend is het Kunstrondje Dordt: een wandeling langs galeries, kunst-, antiek- en curiosawinkels, antiquariaten en musea in Dordrecht. Ontdek oude en moderne kunst, klassiek design, antiek, brocante en (antiquarische) boeken in hartje Dordrecht. Het Kunstrondje Dordt vindt iedere eerste zondag van de maand plaats.

Dordrecht dus. De onbekende historische parel aan het water. Een stad die het waard is om te ontdekken.

EXCELLENT | magazine