Excellent aan tafel bij Jerome Banctel

Excellent aan tafel bij Jerome Banctel

Marina de Massiac bezocht voor u het restaurant Le Gabriel!
Door te sporten en een goed werkritme te onderhouden kan hij ontspannen. Als Banctel een ingredient zou zijn, dan zou het de Yuzu Kosho zijn. Een Japans condiment gemaakt van verse pepers met sap van de Yuzu citrusvrucht. Naar eigen zeggen sterk van karakter en met een lange adem.
In een rustig gebied achter de Champs-Élysées vind je het restaurant Le Gabriel. Achter de hoge bordeaux rode deuren van het hotel La Réserve schuilt de eetzaal van het chique restaurant dat erg aan oud geld doet denken. Kort na een jaar open te zijn geweest werd chefkok Jerome Banctel  bekroond met twee Michelin-sterren. Het restaurant trekt voornamelijk tijdens de lunch een zakelijk publiek aan uit Frankrijk en het diner herbergt juist weer veel Amerikanen, Fransen en een reeks andere nationaliteiten.
Banctel had eigenlijk de sterren van de hemel moeten voetballen als professioneel voetballer, maar het leven liep net even anders. De sterren in de keuken die Banctel behaalde is mede dankzij zijn opgedane ervaring bij grote Franse culinaire namen als Pacaud, Severens en Kérèver. Wat centraal staat bij Banctel, zijn de ingrediënten en bijbehorende techniek. Zijn favoriete gerecht en tevens signature dish is de artisjok. Een product die uit zijn regio komt, en een speciale techniek nodig heeft.
In een stad die zoveel Michelin-zaken kent blijft Jerome dicht bij zijn eigen stijl. Zijn signatuur achtervolgt hem altijd en hij zorgt voor kwaliteit door simpelweg dagelijks in de keuken te staan met zijn team. We hebben het hier over een chef die daadwerkelijk kookt, en niet een mediahype die het werk volledig uit handen geeft aan een paar jonge souschefs.
De gerechten zijn klassiek, met af en toe een paar lichte Japanse invloeden. Niet zo gek, want Banctel heeft Japan vele malen bezocht en eet graag in Japanse restaurants. Wat opvalt is dat er op klassiek-safe wordt gespeeld met een paar speelse details zonder te vervelen. Poeders, gelei’s en dotjes zijn ver te zoeken. Liflafjes worden dus buiten beschouwing gelaten, en dat is maar goed ook. We komen tenslotte niet voor protserigheid en show, maar voor continuiteit en smaakvolle elegantie.
42, avenue Gabriel
75008, Parijs

EXCELLENT | magazine