Piastrelle verwezenlijkt Amsterdamse woondroom

Piastrelle verwezenlijkt Amsterdamse woondroom

Met de aankoop van een prachtig gelegen pand komt de langgekoesterde wens – wonen in een Amsterdams grachtenpand  – van de opdrachtgever uit.

Het maar liefst 481 jaar oude, monumentale pand is echter niet inbijstergoede staat en ook de indeling van het 46 meter diepe en vier verdieping hoge pand voldoet niet aan de wensen van de toch trotse eigenaar. Zijn eisenpakket legt hij op tafel bij Meddia Mohammadi, (interieur)architect en productdesigner bij de veelzijdige, kwaliteitsvolle en creatieve designstudio Piastrelle.

 

   

 

Zoeken naar de perfecte indeling
“Hij wilde dat zijn eigen woning, een privékantoor en twee appartementen in het pand werden ondergebracht”, blikt Meddia terug op het eisenpakket van de opdrachtgever. De meest logische oplossing was om het voorhuis aan de gracht om te toveren tot zijn droomwoning, in het souterrain een kantoorruimte onder te brengen en in het achterhuis twee appartementen te realiseren. “Op het eerste gezicht was dat inderdaad een goed idee, maar toen ik eenmaal een bezoek bracht aan het pand, voelde het niet juist. Achter de woning lag immers een flinke tuin, waarvan de opdrachtgever zeker wilde genieten. Op zonnige dagen staan de twee huurders in de geschetste indeling dan echter in contact met hun verhuurder. In mijn ogen geen ideale situatie en dat heb ik kenbaar gemaakt. Mijn oplossing was om van de begane grond van het voorhuis, hetsouterrain en het gehele achterhuis woon- en kantoorruimte voor de opdrachtgever te maken en om in de bovenliggende verdiepingen van het voorhuis appartementen te realiseren. Zo staat de bewoner niet alleen in contact met het bruisende stadsleven aan de gracht, maar kan hij zich ook in alle rust terugtrekken in zijn eigen privétuin in de binnenstad van Amsterdam.”

 

De vriendschap van rijke materialen
“Op papier zien de plannen er natuurlijk fantastisch uit, maar het moet wel nog worden gerealiseerd. In totaal duurde het gehele traject zo’n 2,5 jaar. De renovatie was zeer ingrijpend en complex, maar gelukkig werkten we samen met een goede aannemer en bouwmanager. Daarbij zag de betrokken opdrachtgever zelf ook in dat een dergelijke verbouwing nu eenmaal niet 1, 2, 3 kan worden uitgevoerd”, kijkt Meddia terug. Als enkele bouwkundige problemen worden overwonnen en de ergste stofwolken zijn weggetrokken, kan eindelijk worden begonnen met de heropbouw.

      

Perfecte materiaalkeuze
“Samen met de opdrachtgever heb ik gekeken naar de ideale indeling en de gewenste uitstraling van zijn nieuwe woning. Bij Piastrelle werken we graagmet rijke en natuurlijke materialen, zoals hout, glas, natuursteen en metaal. Ons doel is vervolgens dat de gekozen materialen perfect bij elkaar passen, en in dit geval ook bij enkele oude engerestaureerde elementen. Dat ze als het ware vrienden van elkaar worden. Dat is in deze woning op een prachtige wijze gelukt. Wijzelf zijn zeer blij met eindresultaat. Maar veel belangrijker is natuurlijk dat de opdrachtgever dat ook is. Ik zag een glans van liefde in zijn ogen toen hij het eindresultaat aanschouwde. En als we dat weten bereiken, is dat prachtig.”

 

 Fotografie: Hugo Thomassen

EXCELLENT | Magazine