Prachtig gelegen woning met een ziel

Prachtig gelegen woning met een ziel

“De rust en de sereniteit. De prachtige vergezichten. Het zonlicht dat heerlijk de woning binnenvalt. De geslaagde connectie tussen binnen en buiten. Ik durf te stellen dat we – met de geldende restricties in het achterhoofd – het uiterste uit deze plek hebben gehaald”, bekijkt Pascal Grosfeld, mede-eigenaar van Grosfeld van der Velde Architecten de uitdagende nieuwbouwwoning aan de rand van Breda. “Als je de grote vouwpui openzet, de vogeltjes hoort fluiten en het versgemaaide gras ruikt, is dat toch genieten? Deze locatie is zo ontzettend mooi. Daarom adviseer ik opdrachtgevers ook vooral te investeren in de plek zelf en niet in een duurdere keuken.”

Het door bomen omzoomde en L-vormige kavel kent de uitstraling van een groene, natuurlijke kamer en mag met recht bijzonder worden genoemd. Feit dat Grosfeld van der Velde Architecten bekendheid geniet door het creëren van bijzondere woningen op niet-alledaagse locaties, maakt het Bredase bureau de ideale partij om de droomwoning van het jonge stel met drie kinderen te realiseren. “Het kavel met de enorme diepte bepaalde mede het concept van de villa. De woning anticipeert met fraaie vergezichten op de vorm van het kavel door precies op het knikpunt van de twee langgerekte groene ruimtes positie in te nemen. De woning is te betreden via een patio die door een gestileerd hek wordt afgesloten. De patio zorgt op ieder moment van de dag dat het licht tot diep in de woning binnenkomt. Zowel vanuit de woonkamer en keuken als vanuit de slaapkamers is de beleving van de natuur maximaal”, aldus Pascal, die op zijn computerscherm voor het eerst kennismaakte met het kavel. “Tijdens ons eerste gesprek zag ik via Google Maps een bovenaanzicht en viel me direct de enorme potentie van de locatie op. De plek roept op om iets anders te realiseren dan een traditioneel huis.”

Zicht op de groene assen

“De opdrachtgevers hadden niet de ambitie om een megavilla op het kavel te bouwen. Dat liet het bestemmingsplan overigens ook niet toe. De woning mocht niet groter zijn dan twintig bij twintig meter. Wat ze wel wilden, was een open, transparant en compact huis, waarin de drie kinderen allen een eigen plek hebben, er ruimte is voor de praktijk van de vrouw des huizes en verder wensten ze een sauna in de badkamer”, blikt Pascal terug op de start van het project. Hij vervolgt: “Het uitgangspunt was om vanuit alle verblijfsruimtes zicht te hebben op de lange, groene assen van het kavel. We realiseerden een betonnen vloerplaat die de contouren van het woongedeelte en het aangrenzende terras definieerde. Vanuit dat startpunt maakten we een programma in de vorm van het patioprincipe en rangschikten we de verschillende verblijfsruimtes. De bewoners kijken nu vanuit de slaapkamer tweehonderd meter richting het Noorden en hebben vanuit de woon-, eetkamer en keuken zicht op de andere groene as. Zo benutten we de bijzondere ligging van het kavel optimaal.”

Het volledige artikel is te vinden in het EXCELLENT magazine!

EXCELLENT | magazine