Station-D Architects ontwerpt droomwoning

Station-D Architects ontwerpt droomwoning

Station-D Architects ontwerpt moderne, duurzame encomfortabele droomwoning!

Imposante versmelting van licht en ruimte

Waar het strak uitgevoerde witte stucwerk op de voor- en zijgevels van de woning fraai contrasteert met de stoer ogende antracieten aluminium kozijnen en de warme houten gevelbekleding, is het aan de achterzijde van de moderne villa openheid troef. De zes meter hoge glazen pui vormt een imponerend aanzicht, draagt bij aan de door de opdrachtgevers zo gewenste lichtinval en zorgt eveneens voor een duidelijke verbinding tussen binnen en buiten. Ook aan de binnenzijde van de nieuwbouwwoning leidt het ontwerp van Station-D Architects tot een samensmelting van licht en ruimte.

Optimaliseren, perfectioneren en realiseren

Het ideaalbeeld van de nieuwbouwwoning zat al voor het eerste gesprek met Station-D Architects in het hoofd van de opdrachtgevers. Zo wenste het gezin onder meer een vide, een hoge glazen pui aan de achterzijde, een centrale trap en een balkon aan de master bedroom. In een 3D-tekenpakket gaven ze vorm aan deze woondroom en vroegen Station-D Architects het plan te optimaliseren, te perfectioneren en uiteindelijk te realiseren. Na enkele gesprekken, een creatief ontwerpproces en een onderzoek naar de haalbaarheid van enkele woonwensen, kregen de opdrachtgevers uiteindelijk een virtuele rondleiding door hun nieuw te bouwen huis. “Zo ervaren de opdrachtgevers niet alleen de ruimte in de woning, maar kunnen ze ook zien wat voor sfeer materialen uitstralen. Stapje voor stapje komen we zo uiteindelijk tot het voor de opdrachtgevers perfecte plaatje”, aldus architect Tim van Beukering, samen met Rico Heykant en Lars Hoogewerf, eigenaar van het in 2013 opgerichte Station-D Architects.

Transparantie en dynamiek

 

Niet alleen aan de buitenzijde van de villa zorgt het beperkte materiaalgebruik voor fraaie contrasten en een rustig, – om de gevelvlakken niet te doorbreken is gekozen voor een inpandig regenwaterafvoersysteem – doch spannend totaalbeeld. Ook in het interieur leidt het gebruik van enkele heldere materialen – wit stucwerk, gevlinderd beton, zwart staal en blank hout – tot hetzelfde contrast en tot een uitdagende uitstraling. Een heerlijke sfeer die wordt verstrekt door de grote lichtinval in de gehele woning. Het meeste zonlicht komt binnen via de enorme glazen pui aan de tuinkant van de woning. Via een groot dakraam valt echter ook een enorme hoeveelheid licht in de centraal gelegen entree van de woning. Deze ruimte is uitgevoerd met een imposante stalen trap. Rondom de absolute eyecatcher van de woning zijn transparante wanden geplaatst, wat zorgt voor een verbindende factor en een continuïteit aan dynamiek binnen de woning. Feit dat de keuken, eethoek en woonkamer in één enkele ruimte zijn ondergebracht, draagt eveneens bij aan de het open karakter van de woning. De door de bewoners zo gewenste vide boven de eetkamer verbindt op haar beurt de beneden- en bovenverdieping.

Heerlijk plekje in de avondzon

“Het open karakter leidt echter niet tot een gevoel dat je je in een grote balzaal bevindt”, beschrijft architect Tim van Beukering het beeld van de begane grond. “Zowel in de eetkamer als in de woonkamer zijn knusse ruimtes gerealiseerd. Zo is het een soort nis gecreëerde televisiehoekje binnen het gezin een populair plekje. Net als de eettafel aan de tuinkant van de woning.” Een uitgebreide zonstudie – een voor Station-D Architects belangrijk onderdeel binnen het gehele traject – leidde uiteindelijk tot misschien wel het fijnste plekje van de moderne villa. “Uit onderzoek bleek dat de zon in de avonduren de voorzijde van de woning nog belicht. Daarom hebben wij bij de keuken een schuifpui geplaatst en is onder het overstek van de bovenverdieping een klein terras gerealiseerd. Een heerlijke plek dus om na het werk met het gezin de dag door te nemen, te eten en te genieten van de laatste straaltjes zonlicht. De woning ligt aan een doodlopende en aan het water grenzende straat, dus de privacy is meer dan gewaarborgd”, legt Tim uit.

 

Innovatie en duurzaamheid

Hij vervolgt: “De bewoners wensten een moderne woning met een hoge standaard in wooncomfort en zeker ook in duurzaamheid. Innovatieve klimaatinstallaties en hoge isolatiewaarden vertegenwoordigen deze duurzame uitgangspunten. Zo maken onder meer een warmtepomp, balansventilatie met WTW en zonnepanelen deze villa tot een energiezuinige woning. Station-D Architects streeft naar een architectuur die verder reikt dan het alledaagse ontwerp. We zoeken constant de grenzen op van het mogelijke, om dromen te verwezenlijken en de kwaliteit van leven te verbeteren. Iedere opgave daagt ons uit om nieuwe manieren van leven en nieuwe technieken te onderzoeken en toe te passen. Op die manier zijn we steeds weer in staat om inspirerende en innovatieve ontwerpen te creëren die verrassen. Zo worden we door de opwarming van de aarde uitgedaagd om te zoeken naar nieuwe innovaties in de maatschappij, en zeker ook in de architectuur. Energieneutraal bouwen staat hierbij centraal in uw toekomstige bouwopgave. Door onze brede technische kennis zijn we in staat ontwerpen te realiseren die toekomstbestendig zijn en een minimale impact hebben op onze omgeving, ook voor onze toekomstige generaties.”

Gepaste trots

Niet alleen qua duurzaamheid hield Station-D Architects rekening met de toekomst. Ook in het ontwerp van de woning keek het Delfste architectenbureau ver vooruit. “De huidige indeling sluit perfect aan op het huidige gezinsleven, maar hoe is de situatie over twintig jaar? Wellicht dat een andere plattegrond dan meer wenselijk is. In de ontwerp- en bouwfase hebben wij hierop al ingespeeld. Alleen de buitenwanden zijn dragende muren en alle tussenwanden kunnen desgewenst zonder problemen worden verwijderd, zodat de bewoners een andere indeling kunnen maken. Uiteraard ging hier een hele studie aan vooraf en keken we tot aan het plaatsen van de stopcontacten of de bewoners in een nieuwe situatie niet in de knoei zouden komen.” Met gepaste trots kijken Tim en zijn twee collega’s naar de stoere, moderne villa. Een gevoel dat volgens Tim eveneens voelbaar is bij de bewoners. “Ze zijn echt superblij met de woning. Hun woondroom is verwezenlijkt. Het is prachtig dat wij hier als Station-D Architects een rol in hebben mogen spelen.”

Fotografie: Stijnstijl Fotografie

Station-D Architects
Spoorsingel 15, Delft
Tel: 06-4108‌1212
[email protected]
www.station-d.nl

EXCELLENT | magazine