Sushisamba: een culinaire reis vol vitaliteit

Sushisamba: een culinaire reis vol vitaliteit

Sex and the City

Tekst: Marina de Massiac

Wellicht heb je het restaurant wel eens voorbij zien komen in een oude aflevering van de serie Sex and the City. Of misschien ben je er wel eens voorbij gelopen in Londen, Miami of Las Vegas.

Levendig en vrolijk

Sinds de zomer van 2017 is Sushisamba gevestigd aan het Max Euweplein in Amsterdam. We bezoeken het restaurant op een warme zomerdag en vallen met onze neus in de boter: het terras is alive and kicking, en niet geheel onbelangrijk : de zon schijnt vol op onze tafel. De felle en opgewekte kleuren van het restaurant geven een levendig en vrolijk gevoel. Hier geen oud geld en chique gedoe, maar een Instagram-waardige trap met alle kleuren van de regenboog, een hostess in een strakke leren jurk bij ontvangst en kekke oranje stropdasjes sieren om de nek van de bediening.

Bijzondere combinaties

Sushisamba’s chef Mark Vaessen vertelt ons dat ze in eerste instantie bekend stonden- bij opening in Amsterdam- als een restaurant dat de beste sushi zou hebben. Als je het mij vraagt heeft Sushisamba  (ook) hele goede sushi met allerlei verse soorten vis en spannende combinaties qua ingrediënten. Maar echt vernieuwend is dat niet, gezien het feit dat Nederland wel meer goede sushizaken kent. Wat hier bijzonder is, is de combinatie van de Braziliaanse en Peruaanse gerechten met de Japanse keuken.

Stuur je smaakpapillen op een avontuurlijke reis

Krijg je hier dan precies hetzelfde te eten als in de andere vestigingen van het internationale concept dat nog lang niet klaar is met uitbreiden? Welnee, ongeveer zestig procent is hetzelfde over heel de wereld en de overige veertig procent is aangepast aan de lokale smaak. Zo vallen de bietjessalade met truffel en sesam en het runderkroketje met paarse aardappelpuree, Peruaanse oranje peper,mosterd en mayonaise onder de lokale gerechten. Maken je smaakpapillen juist liever een avontuurlijke reis dan zijn de kleine taquitos met wagyu en yellowtail aan te raden. Krokant, hoog op smaak en smeuïg van binnen. De tiradito van de buik van de tonijn is vet op een fijne manier, licht zuur en romig.

Avontuur, uitbundigheid en vermaak

Chef Mark Vaessen komt af en toe kijken aan tafel. Vinden we het lekker? Zijn er nog op-en aanmerkingen? Nee, opmerkingen hebben we niet, maar wel een vraag. Is het octopus gerecht dat zeven uur is gestoofd en vervolgens op de Robata is gegrild aan te raden volgens hem? De blik van de chef spreekt boekdelen. We vertrouwen op zijn glinsterende ogen en bestellen de octopus en de varkensentrecot gepaneerd in Japans paneermeel. De octopus is qua smaak rokerig en zelfs tegen het randje aan van intens door de bijbehorende condimenten. Dat klinkt misschien niet al te positief, maar dat is het juist wel. We komen hier vanavond tenslotte voor avontuur, uitbundigheid en vermaak, en niet voor degelijkheid en subtiliteit.

Amazone gevoel midden in Amsterdam

Na wat mierzoete cocktails te hebben gedronken gedurende het diner zoals de yuzu gin fizz, de sesame old fashioned en de matcha milkshake zijn we toch nog benieuwd naar wat de dessertkaart te bieden heeft. Vaessen geeft aan dat er nu zes desserts op de kaart staan, maar dat er in de toekomst wellicht een paar bij zullen komen. Het Welcome to the rainforest dessert is het meest gekozen dessert, al dan niet misschien omdat het een zeer Instagram-waardig dessert is, en echt een Amazone gevoel geeft midden in het centrum van Amsterdam. Na de mochi’s en de chocolade-bananen cake te hebben geprobeerd rest ons alleen nog maar te zeggen: arigatou gozaimasu, obrigado en gracias voor het shotje geluk dat jullie hier ons hebben gegeven door middel van een energetische culinaire reis!

Tekst: Marina de Massiac

Sushisamba
Max Euweplein, 64
1017 MB, Amsterdam
tel. 020 – 797 1530

EXCELLENT | magazine