WIJ VERTALEN HET DNA VAN DE GEBRUIKER”

WIJ VERTALEN HET DNA VAN DE GEBRUIKER”

Kwaliteit, creativiteit, geslaagde projecten en de daaropvolgende positieve commentaren vormen het vertrekpunt van de realisatie van deze door Jeroen de Nijs ontworpen villa in Noord-Holland. “Voor een opdrachtgever ontwierp ik eerder in Alkmaar en Haarlem een HUGO BOSS-winkel. Hij bezit eveneens een prachtig plot in het Heilooërbos en op die plek wilde hij samen met een goede vriend twee vrijstaande villa’s ontwikkelen. Aangezien de eerdere samenwerking heel goed verliep, vroeg hij mij ook een ontwerp te maken voor zijn nieuw te bouwen huis. Zodoende kwam ik natuurlijk ook snel in contact met zijn goede vriend en kon ik ook voor hem aan de slag.” Het eindresultaat van de laatstgenoemde samenwerking? Een fraaie villa, die perfect aansluit op de wensen van de opdrachtgever en past bij het leven van een jong gezin met twee kinderen. 

“De welstandcommissie verlangde een evenwichtige samenhang van de twee nieuwe woningen in de bestaande historische context van lintbebouwing. Als ontwerper van beide woningen kon ik daar natuurlijk goed op reageren.”, benoemt Jeroen de Nijs een voordeel van de dubbele opdracht. Verwacht echter zeker geen identieke woningen die naast elkaar pronken. “Wij willen iets creëren dat bij het gezin of bedrijf past. In onze ontwerpen proberen we het DNA van de opdrachtgever te vangen. Daarvoor moet je goed kunnen luisteren. Wij willen onze smaak niet aan iemand opleggen en ons kunstje keer op keer herhalen. Je kunt dus stellen dat wij elke opdracht blanco starten. Dat maakt ons werk misschien minder commercieel, maar wel zoveel leuker en uitdagender. Daarbij lijkt het mij voor de opdrachtgever ook niet fijn als de buren hetzelfde krijgen.”

PRAKTISCHE ZAKEN EN HISTORISCHE CONTEXT

“Het betreffende jonge gezin bestaat naast de vader en moeder uit twee kinderen en daar hangt natuurlijk een aantal praktische zaken aan vast, maar verder hebben zij mij redelijk vrij laten denken. We hebben samen wat avondjes gepraat over van alles en nog wat om elkaar te leren kennen. Ook zijn we op pad gegaan om dingen te bekijken. Door goed te luisteren, kom je erachter wat voor mensen het zijn en wat voor sfeer bij iemand past. Uiteraard is ook de directe omgeving bepalend in keuzes die je maakt. In een dergelijke historische context moet een nieuw gebouw met een eigentijdse, moderne uitstraling zich wel kunnen voegen. De gemeentelijke regelgeving maakt al aan een heel aantal kaders waarbinnen je creatief moet blijven. En uiteindelijk hebben wij, tussen al deze bijkomende factoren door, een passend ontwerp voor de opdrachtgever. Inmiddels gaan we samen op vakantie, dus je kunt wel stellen dat we daarin zijn geslaagd.”

Benieuwd naar het hele project? Het EXCELLENT magazine is nu verkrijgbaar bij de Bruna!

Voor meer projecten van Jeroen de Nijs KLIK HIER!

EXCELLENT | MAGAZINE