Warme woning door Tom Kneepkens

Warme woning door Tom Kneepkens

Puur, uniek en warm. Wonen in een kunstwerk  

Aan de achterzijde van het bestaande pand aan de drukke doorgangswegtussen België en Nederland creëerde architect Tom Kneepkens na een mooie samenwerking met de vrouw des huizes een unieke en pure aanbouw, waarin zij met haar man tot zeer groot genoegen woont. “Het is een fantastische woning. Een heerlijke plek die perfect bij ons en ons leven past. En het uitzicht op het achtergelegen natuurgebied is natuurlijk geweldig”, aldus de bewoonster en kunstenares Simone Theelen.

“Wij creëren unieke leefomgevingen. Wij beperken ons niet tot één ontwerpstijl, maar laten de wensen van de opdrachtgevers, de plek, de geschiedenis en het zonlicht samensmelten tot een bijzonder geheel. Unieke woningen, waarin ruimte is voor geluksmomentjes van de bewoners”, geeft architect Tom Kneepkens inzicht in zijn ontwerpvisie. Hij vervolgt: “Tijdens het eerste gesprek met Simone was mij al snel duidelijk dat de architectuur van de uitbouw een kunstwerk op zich mocht worden. Voor mij als architect natuurlijk een erg mooie uitdaging. Ook had Simone enkele wensen op het gebied van materiaalgebruik en wenste ze graag een boomhut in de woonkamer.” Wat volgt is een intensieve, leuke en interessante samenwerking tussen de architect en de kunstenares. “Wat mij vanaf de start aansprak, is dat Tom openstond voor mijn wensen en ideeën, meedacht en zijn visie gaf zonder dat hij daarbij zijn eigen wil wenste door te drukken. Dat maakte dit een zeer prettig traject en dat zie je ook terug in het fantastische eindresultaat”, glimlacht de blije bewoonster, die aanstipt dat ze in het bestaande pand aan de straatkant haar galerie en atelier heeft ondergebracht en dat de prachtige aanbouw fungeert als woonhuis.

Imperfecte schoonheid
“Aan de buitenzijde van de aanbouw hebben we gebruikgemaakt van cortenstaal. Zowel bij Simone als bij mij spreekt de imperfecte schoonheid van het bijzondere materiaal aan. Omdat de uitstraling van cortenstaal bij zonlicht of regenval verandert, leidt dat elke dag weer tot prachtige effecten”, aldus de bevlogen architect. De grote glaspartijen zorgen voor de gewenste relatie met het prachtige buitengebied en dragen eveneens bij aan de fraaie en natuurlijke lichtinval in de woning. Iets waarvoor ook de smalle glaspartij in het dak van het gebouw zorgt. Als je het pand aan de voorzijde binnenstapt sta je via een maar liefst dertig meter lange zichtlijn in verbinding met de prachtige aanbouw en de bijzondere beeldentuin. Ook in deze lange gang, waar kunstwerken van Simone aan de muur prijken, valt het zonlicht via de meterslange glazen wand prachtig binnen.

Het heerlijke uitzicht vanuit de boomhut
Het open en relatief hoge woonhuis kent door het houten plafond en de betonnen vloer een warm en robuust karakter. Tom: “De vloer loopt van binnen door naar buiten. Zo ontstaat een fraaie connectie tussen de woning en het terras. Het toegepaste hout zijn oude vloerdelen, die voor een authentieke sfeer in de ruimte zorgen.” Sfeervol is zeker ook de indrukwekkende haard, die de bewoners niet alleen als ze in de ruime loungehoek zitten verwarmt, maar ook als ze heerlijk ontspannen vertoeven in de door Simone zo gewenste boomhut – tijdens het bouwproces omgedoopt tot het ‘Simone Theelen-plateautje’. “De drukke agenda laat het helaas niet toe om hier vaak te verblijven, maar het blijft een heerlijke plek in de woning. Als je daar zit, heb je een heerlijk uitzicht over de zwemvijver, de tuin en het achterliggende bosgebied. Daar kom ik helemaal tot rust en verzink ik in fijne en creatieve gedachtes”, aldus de kunstenares.

   

Mooie samensmelting
Uiteraard speelt kunst een grote rol in het gehele pand. In het voorgelegen atelier en de galerie, maar zeker ook in de door Tom Kneepkens ontworpen aanbouw. “De architectuur, de materialen, de inrichting en de kunst versterken elkaar. Ze smelten samen tot een mooie eenheid. Het hoort zo te zijn”, verwoordt de architect zijn gevoel bij het bijzondere totaalplaatje. Een totaalplaatje, waarin Simone zich helemaal op haar plek voelt. “Tijdens mijn exposities lopen bezoekers door het hele gebouw en dus ook door het woonhuis. Dan zie ik de mensen echt vol bewondering rondkijken. Laatst zei een vrouw nog: ‘Dat je hier mág wonen. Dat is prachtig.’ En gelijk heeft ze. Het is een unieke plek aan een natuurgebied en het woonhuis sluit helemaal aan op onze wensen. Dat is en blijft een heerlijk gevoel.”

    

Tekst: Sander Lemmens
Fotografie: Peter Baas

EXCELLENT | Magazine