Een woning met permanent vakantiegevoel

Een woning met permanent vakantiegevoel

Op de bouwhekken van Heart for Gardens staat in grote letters geschreven ‘Dromen om in te Wonen’ en dat is precies wat er hier in samenwerking met architect Silverwonen is gecreëerd. Het is niet moeilijk om op deze plek de drukte van Utrecht achter je te laten. De Stille plas is een plek van rust en het uitzicht op de weerspiegeling van het water geeft een permanent vakantie gevoel. Dit ultieme uitzicht is dan ook precies het uitzicht waarop de woning en tuin is gericht. Een plek om van te dromen.

“Wonen moet ontspanning en beleving opleveren. Een plek waar je tot rust komt, van geniet en volledig jezelf kan zijn. Allereerst bereik je dit alleen door het ontwerp van interieur, exterieur en tuin zeer persoonlijk te maken. Maar op een locatie als deze is de omgeving minstens zo belangrijk. De tuin vormt daardoor een essentiële schakel en is de verbinding tussen de woning en de omgeving.” aldus Paul de Graaf van Heart for Gardens.

Tijdloos

Claudia en Patrick wonen nu een klein jaar in hun nieuwe huis wilden een landelijke maar moderne bouwstijl: “De jongens van Heart for Gardens vertaalden dat mooi met het woord ‘tijdloos’. Een plek waar we ook in de toekomst nog steeds met plezier kunnen wonen. Een rieten kap had daarbij onze voorkeur omdat dit goed past in deze landelijke omgeving, maar verder wilden we het vooral modern houden door het gebruik van strakke vormen.”  Silverwonen heeft hier perfect op ingespeeld. Richard Brok is verantwoordelijk voor het ontwerp van de woning: “De combinatie tussen landelijk en modern zie je overal terug. De rieten kap is bijvoorbeeld geschoren met een horizontale belijning. Dat maakt het geheel minder volumineus. Ik heb dit voor de eerste keer toepast. Maar de nok is vervolgens afgewerkt met een strak aluminium profiel. Op die manier behoudt de kap zijn moderne karakter.”

Wonen op een ‘eiland’

Woning, tuin en omgeving staan continu met elkaar in verbinding. Heldere zichtlijnen zorgen voor rust, ritme en ruimte. De zichtlijnen vanuit de woning zijn doorgetrokken in de tuin. Dit zorgt ervoor dat vanuit de woning de leefruimte niet ophoudt bij het raam, maar wordt doorgetrokken naar buiten. Patrick: “De zichtlijnen vanuit huis kun je in de tuin volgen. Hierdoor wordt het huis optisch nog groter en voelt de totale beleving van de leefomgeving veel ruimtelijker.” Door een juist verlichtingsplan geldt dit zowel overdag als in het donker. John de Graaf (Heart for Gardens): “Het unieke aan deze woonplek is dat het perceel uit twee eilanden bestaat. Waar een tuin normaliter voornamelijk met zichtlijnen vanuit binnen naar buiten wordt getekend, is het bijzondere bij dit perceel dat de tuin vanuit iedere hoek moet kloppen omdat er omheen kan worden gelopen en gevaren. Zichtlijnen dus vanuit 360° waarbij er verschillende belevingen ontstaan terwijl het totale plaatje kloppend blijft.” Claudia: “Er is een optimale balans tussen zien en gezien worden. Enerzijds is er zicht op het water terwijl er tegelijkertijd voldoende afscherming is voor privacy.”

Eenheid

De eenheid tussen woning en tuin is niet alleen te vinden in de zichtlijnen. Paul de Graaf (Heart for Gardens): “Tuin en woning zien we als één grote leefruimte waarin architectuur, lijnen, kleuren, beplanting, materiaal en meubilair in elkaar overlopen en één geheel vormen. We werken daarom in een vroeg stadium al nauw samen met de opdrachtgever en de architect zodat zoveel mogelijk elementen op elkaar afgestemd kunnen worden.” Zo zijn de tegels van de binnenvloer in een buitenvariant ook gebruikt voor de buitenterrassen, is het sanitair van JEE-O zowel binnen als buiten gebruikt en zijn de contouren van de architectuur doorgezet in het tuinplan. Richard Brok: “Vooral opvallend is hoe Heart for Gardens gebruik heeft gemaakt van de zwarte omlijsting van de dakkapellen. Aan de voorzijde is deze zwarte omlijsting in het grind doorgetrokken als border met beplanting en vervolgens zijn de dakkapellen aan de voorzijde en achterzijde gespiegeld in de vorm van enorme houten pergola’s die als omlijsting dienen van de bomen die er tussen staan.”

Bijzondere details

Met deze zwarte pergola’s is iets bijzonders gedaan.  Paul (Heart for Gardens): “Het gaat om de details en het liefst maken we deze zo persoonlijk mogelijk.” De keuken is doorgaans de plek waar het meeste wordt geleefd en deze plek vormt dan ook de centrale zichtlijn. In deze centrale zichtlijn, aan het einde van het tweede eiland, is tussen de enorme zwarte pergola omlijsting een meerstammige Berk geplaatst. Deze berk staat er niet voor niets. Allereerst past de witte kleur van de Berk perfect bij de woning, maar veel belangrijker is dat de naam van de opdrachtgever Familie Van Berkel is. John (Heart for Gardens): “De 4 stammen van deze Berk staan symbool voor de 4 gezinsleden van familie Van Berkel die vanuit het gezamenlijke huis ieder hun eigen weg gaan, maar altijd de wortels ‘thuis’ blijven houden.”

Benieuwd naar meer van Heart for Gardens? Klik hier!

EXCELLENT | magazine