Geheimtips | Lost in Florence

Geheimtips | Lost in Florence

Het Florence van auteur Nardia Plumridge

Onlangs verscheen het boek Lost in Florence van de Australische journalist en auteur Nardia Plumridge. Het boek is geen traditionele gids tot de Italiaanse renaissance stad, maar eerder een bundel van waar je goed kunt eten, winkelen en rondstruinen. Je zou het een ongecompliceerde en luxe gids tot de stad kunnen noemen. Wij vroegen naar hét Florence van de bevlogen lifestyle journalist.

Vertel, wat is de link met de mooie stad Florence?

Ik kom al over de twintig jaar in Florence, maar een kort verblijf van drie maanden in 2010 overtuigde me om er vast te gaan wonen. Ik schreef altijd al over Italië en een boek over de unieke en chique plekken van de Toscaanse hoofdstad leek me een goed idee. Het idee ontstond eigenlijk tijdens een reis naar Madrid. Ik reisde daar alleen naartoe en mistte een gids die wat ‘lokaler’ overkwam. De grote gevestigde gidsnamen zijn natuurlijk erg praktisch en vol met goede informatie maar misten het idee van concept stores, boutique hotels en hele goede restaurants.

Is Florence een luxe stad?

Zeker. Je kunt er terecht voor elk budget maar het heeft toch veel luxe te bieden als je bijvoorbeeld kijkt naar mooie hotels, goede restaurants en mooie luxueuze winkels. De modemerken Gucci, Pucci en Ferragamo komen aller drie uit Florence. Via de’Tornabuoni is een mooie straat om luxueus te winkelen. Je kunt bij veel ambachtslieden in Florence iets op aanvraag laten maken, van een mode item tot een compleet gepersonaliseerd parfum.

Florence in vijf woorden?

Historisch, betoverend, avontuurlijk, artistiek en inspirerend.

Favoriete buurten in Florence?

De Zuidelijke buurten over de Arno rivier zoals San Niccolo en Santo Spirito hebben een bohemian achtig gevoel en zijn wat rustiger. Ze laten de wat kalmere kant van de stad zien met allerlei ambachtslieden die hier hun werkplaats hebben. De ochtenden in de wijk Sant’Ambrogio zijn altijd avontuurlijk door de markten, en geven een goede impressie van de lokalen.Het naastgelegen café Cibreo heeft heerlijke luchtige cappuccino’s die je op hun terras in de warme zomermaanden kunt drinken.

Favoriete eet adressen?

Voor een diner met vrienden zou ik bij Il Santo Bevitore gaan eten. Lunchen doe ik graag bij La Beppa Fioraia vanwege de antipasti plateau’s en zomerse pasta’s. Koffie drink ik graag bij Caffe Gilli rondom het ontbijt. Voor een glas wijn raad ik Pitti Gola & Cantina van harte aan. Afhankelijk van aan welke kant van de rivier je je bevindt raad ik het ijs aan van La Carraia, Santa Trinita en Edoardo aan.

Wat is de beste tijd van het jaar om Florence te bezoeken?

De stad is heel het jaar door druk vanwege de toeristen. Wat mij betreft zijn september tot november de beste maanden om te komen. Culinair gezien is het een goed seizoen vanwege de oogst. Je kunt allerlei verse olijfolie, wijnen en truffels kopen. Op 30 minuten van Florence ligt het plaatsje San Miniato waar er een elk jaar een truffel festival plaatsvindt. Dat is echt een leuk culinair uitje als je toch al in de buurt van Florence bent. Siena ligt ook in de nabije mogelijkheden als het op een excursie aankomt. De architectuur verschilt erg van Florence, dus dat is al een leuke afwisseling op Florence. Je kan de toren beklimmen en je kunt er smakelijke streekproducten aanschaffen zoals bijvoorbeeld panforte. In mijn boek kun je meer informatie vinden over Florence en een dagtrip naar Siena.

Lost in Florence: Een gids over Florence’ beste eet, drink en winkeladresjes van Nardia Plumridge 

Lost in Florence

Tekst: Marina de Massiac

EXCELLENT | wonen & leven