Regina Bistecca in hartje Florence

Regina Bistecca in hartje Florence

Regina Bistecca bevindt zich op steenworp afstand van de Duomo. Het restaurant is een van de weinige in Florence die het vlees per gewicht serveert, en staat daarom bekend. Om meer precies te zijn: het gaat hier onder andere om de bistecca alla Fiorentina. 

Rauw naar de tafel

Er kan tussen een aantal soorten vlees worden gekozen, die vervolgens in rauwe staat naar de tafel  worden gebracht om te keuren. het vlees wordt dan iets verderop in de open keuken gegrild op eengril zonder vlammen. Het afzuigsysteem zou een bijzonder systeem zijn die een speciale Italiaanse vergunning nodig heeft. Er zouden maar drie zaken zijn in heel Italië die deze hebben weten te bemachtigen, en Regina Bistecca is daar een van. Het publiek van het restaurant is een mix van een zakelijk Italiaans publiek, lokale expats en wat toeristen. Het restaurant wordt gezien als een wat chiquere plek voor een bijzondere lunch en/of diner.

Interieur

Het pand- van oorsprong een 140-jarige boekenwinkel- heeft een aantal historische aspecten behouden. Het interieur werd verzorgd door advocaat en mede-eigenaar Matteo Perduca. Donkere kleuren worden afgewisseld met funky schilderijen en neon letters. De vrouw van Matteo – eveneens zo creatief-  nam de kalligrafie voor haar rekening in het restaurant. Het stel is niet onbekend met sfeervol inrichten: ze zijn eveneens eigenaar van de Ad astra suites en de Soprarno suites in Florence in de zeer opkomende buurt Oltrarno.

Inspiratie halen de twee vanuit de vele reizen die ze maken naar onder andere Londen en Brooklyn. Betty Soldi en Matteo waren in de jaren tachtig een koppel gedurende een aantal jaar, maar dat liep stuk. Jaren laten vonden de twee elkaar weer en begonnen ze aan creatieve en nieuwe projecten in de woonstad van Matteo.

Eten en drinken

Vlakbij de ingang van het restaurant staat er een bar waar cocktails kunnen worden gedronken of een goed glas wijn. Voor wie durft is er de typische lekkernij uit Florence, namelijk de lampredotto- een sandwich met koeienmaag- als voorgerecht in het restaurant. Voor de wat veiligere optie is er onder andere de Tuscan platter- een charcuterie en kaasplankje- of de vegetarische courgette flan. Naast het vlees per gewicht kunnen er een aantal side dishes worden besteld zoals  de kikkererwten, gegrilde groenten, romige spinazie en zachte aardappelpuree.

Andere heerlijke gerechten

Typisch Amerikaanse gerechten als een hamburger, Caesar salade en pulled pork staan ook op de ruime kaart. Een leuke extra van het diner is de dessert trolley. Er staan een aantal typische Italiaanse desserts zoals de Zuppa inglese- een soort Italiaanse triffle-. Als afsluiter worden er bij de koffie of thee Toscaanse koekjes – genaamd brigidini- geserveerd.

Regina Bistecca

Tekst: Marina de Massiac

EXCELLENT | wonen & leven