Sculpturen met gevoel | Giuseppe Lamers

Sculpturen met gevoel | Giuseppe Lamers

“Gestileerde menselijke vormen geven de kijker de ruimte om de identiteit van mijn figuren eigen te maken. De kracht waarmee deze organische beelden communiceren, omarmt vooral het hier en nu. Elke sculptuur is tijdloos en menselijk. Sterk en teer tegelijk.”

Geïnspireerd door verhalen van zijn ouders over een reis naar Zimbabwe begon Giuseppe Lamers in 1993 met het maken van keramische sculpturen. Tot eind 1998 stapelde zich Afrikaans beeld op Afrikaans beeld, maar begin 1999 maakte dat plaats voor meer abstract werk.

Giuseppe Lamers: “De reden is dat ik gewoonweg meer fantasie kwijt kan in een abstract beeld. Dat klinkt wellicht raar, omdat we als mens gewend zijn om realistisch te fantaseren. In mijn optiek roept een beeld met alleen een mond, neus en een oog meer op. De kijker gaat dan toch voor zichzelf het beeld afmaken.”

Van verliefdheid tot treurnis

“Sinds 2003 ben ik mij ook steeds meer gaan toeleggen op het vervaardigen van bronzen sculpturen. Mijn werken bestaan vooral uit abstracte sculpturen van mensfiguren en koppen. Kenmerkend zijn de gaten in de sculpturen.

Zelf vind ik dat de beelden een bepaald gevoel met zich meedragen, waardoor iemand die erdoor is geraakt er voor altijd onlosmakelijk mee verbonden is. Er hangt, door de treffende lijnen en restvormen, als het ware een aura om de beelden dat bepaalde gevoelens oproept als geborgenheid, verliefdheid, treurnis en het loslaten van het materiële aardse bestaan, een soort hypnose.”

Unieke objecten

“Ik weet dat de meeste mensen mijn denkers treurig vinden. Echter ongelukkig ben ikzelf zeker niet en een glimlach vind ik te beperkt. Dag in dag uit ben ik bezig met mijn verslaving: druk in de weer met mijn beelden en alles wat daarmee samengaat, zoals materiaal regelen en exposities opzetten.

Ik bouw de beelden op en vorm vervolgens de contouren in klei. Alle beelden worden met de hand vervaardigd en daardoor is ieder object uniek. Verrassend is dat het grondidee er uiteindelijk vaak anders uitziet, omdat het kleiwerk vaak anders uit de bakoven komt”, aldus de kunstenaar.

Na een droogproces van ongeveer drie weken worden de beelden bewerkt met een glazuur en vervolgens gebakken tot 1300 graden. Door dit hete bakproces worden de beelden weersbestendig. Ze kunnen dus zowel binnen als buiten worden geplaatst.

De bronzen sculpturen worden verkregen door van een bestaand sculptuur een mal te maken waarvan vervolgens een latex negatief wordt gemaakt. In dit latex negatief wordt vervolgens het brons gegoten. Deze bronzen sculptuur wordt vervolgens door Lamers op kleur gepatineerd.

Sculptuur huren of sculptuur kopen?

Giuseppe Lamers bouwde inmiddels een enorm CV op. Zijn beelden worden onder andere getoond in galerieën en beeldentuinen in Nederland, België en Duitsland. En ligt een beeld van de kunstenaar in de binnentuin van de Tweede Kamer.

Ook vindt u werken van Giuseppe Lamers bij het in Eindhoven gelegen AbrahamArt, waar u een bronzen sculptuur van de kunstenaar kunt kopen of huren. Het hangt er helemaal van af wat uw doelstellingen zijn. Bent u een verzamelaar, of een liefhebber en ziet u het kunstwerk als investering dan zult u waarschijnlijk liever een sculptuur kopen.

Bent u van plan het kunstwerk later om te ruilen voor een ander werk, of is het bedrag  van de sculptuur hoger dan u bereid bent te betalen, dan is huur een goed alternatief. Of u nu wilt kopen of huren, wij geven u desgewenst advies op maat.

AbrahamArt

Stratumsedijk 79

5614 HP, Eindhoven

Tel: 088-2223111

[email protected]

EXCELLENT | WONEN & LEVEN