Woonhuis L, Grosfeld van der Velde Architecten

Woonhuis L, Grosfeld van der Velde Architecten

De kavel van Woonhuis L is gelegen in het bosrijke buitengebied van Oosterhout.

Optimale beleving buitenruimte

Het bestaande landschap, de oriëntatie op de landelijke omgeving en de gemeentelijke voorwaarden bepalen de achter op het kavel geplaatste positie van de woning.
Het verhogen van de begane grond t.o.v. het huidige maaiveld, de grote glasoppervlakken die zijn gepositioneerd op de zichtlijnen richting de groene omgeving, en de doorlopende terrassen met op overkraging doorlopend dakvlak zorgen tezamen voor een optimale beleving van de buitenruimte. De ruime overstekken zorgen gelijktijdig voor de wering van overmatig lichtinval.

Buitenzwembad

De begane grond herbergt de primaire woonfuncties en kan getypeerd worden als één open ruimte, alle ruimtes vloeien in elkaar over, waarin massieve volumes en het projectmatig ontworpen interieur zorgen voor de verdere geleding. In het bijgebouw zijn enkele nevenfuncties ondergebracht met in het verlengde daarvan het buitenzwembad. Beide volumes zijn ondergronds met elkaar verbonden middels een kelderverdieping waarin de slaapvertrekken en badruimtes zijn gesitueerd. Door de inrichting van het terrein en de grote glaspartij ontstaat ook hier een prachtig uitzicht over het omliggende landschap. Het kantoor en de speelkamer bevinden zich in een separate kelder onder de woonruimte.

Gevelbekleding

Als gevelbekleding is gekozen voor verticale western red cedar delen. Het dakvlak wordt voorzien van een mos-sedum dakbedekking. De terughoudende detaillering in combinatie met de vorm en het gekozen materiaal maakt woonhuis L een eigentijdse, maar passende verschijning in haar landelijke omgeving.

Grosfeld van der Velde Architecten

EXCELLENT | magazine