Home » Alles wat je moet weten over domotica

Alles wat je moet weten over domotica

Door Excellent admin

Wat betekent domotica?

Voor je verdergaat met lezen en meer over domotica te lezen krijgt, is het handig om allereerst te beginnen met wat domotica betekent. Dit is immers een erg nieuw en vrij ingewikkeld woord. Het woord is een samenvoeging van het woord ‘domus’ en het woordgedeelte ‘tica’. Domus betekent huis, dit woord zien we terug in bijvoorbeeld domicile. Het woordgedeelte is geen op zichzelf staand woord, maar zien we terug in termen die een bepaalde, specifieke en vaak moderne wetenschap aanduiden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld robotica. De betekenis van het woord domotica is het implementeren van netwerktoepassingen en elektronica in en rondom het huis.

Wat is het doel van domotica?

Domotica is erop gericht om bepaalde taken en activiteiten in en rondom het huis te automatiseren, vaak met het doel om het levenscomfort te vergroten en/of de mate van beveiliging te verhogen, dan wel het gebruik hiervan te vergemakkelijken. Dit klinkt wellicht nog niet heel specifiek en gedetailleerd, omdat je nog niet een beeld kunt vormen van wat hierbij komt kijken. Veel van deze zogenoemde domoticasystemen werken met wat ze noemen ‘een hub’. Deze hub kun je zien als het figuurlijke brein van het systeem. Deze verwerkt alles wat er gebeurt en bestuurt eveneens alles. Met besturen wordt overigens niet bedoeld dat deze hub van alles en nog wat laat gebeuren in je huis, het betekent dat deze de signalen verstuurt die je zelf instelt. Het brein blijft dus afhankelijk zijn van hoe je het instelt.

Voorbeelden van toepassingen

Om een nog specifieker beeld te krijgen van wat domotica inhouden, is het makkelijkste idee om hier voorbeelden van te geven, en de Somfy site te bekijken. Het kan in principe zo ingewikkeld en zo eenvoudig zijn als je maar kunt bedenken. Zo kun je denken aan een app op je telefoon waaruit je de lichten aan en uit kunt doen, het alarm uit of aan kunt zetten of de muziekinstallatie bedienen. Tegenwoordig hoor je ook veel over de slimme cv-ketel en de bijbehorende functies. Ook deze kun je vervolgens koppelen aan je domotica. Je kunt vervolgens ook allerlei programma’s en apps installeren om het allemaal nog verder te automatiseren. Denk hierbij aan de mogelijkheden als: de voordeur opendoen en niet zelf de lichten of verwarming aan te kunnen zetten. Of beter nog: de verwarming die vanzelf al inschakelt een aantal minuten voor je thuis komt. De mogelijkheden zijn oneindig.

Beveiliging

Zoals eerder is beschreven, kun je domotica tevens gebruiken voor het beveiligen van je huis. Zo kun je camera’s installeren die je op afstand kunt bekijken (en eventueel de beelden downloaden op je telefoon) of instellen dat je een sms’je krijgt op het moment dat er beweging wordt gedetecteerd. Dit hele beveiligingssysteem kun je vervolgens koppelen aan een beveiligingsbedrijf wat ingeschakeld wordt op het moment dat er een alarm afgaat. Deze kunnen op hun beurt weer de politie inschakelen als dit nodig blijkt te zijn. Ook hierin zijn de mogelijkheden voor in je huis vrijwel ongelimiteerd. Dit kun je eventueel op de Somfy site bekijken.

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief