Amsterdamse woondroom

De 346 Oude Dame straalt weer

Met de aankoop van een prachtig gelegen pand komt de langgekoesterde wens – wonen in een Amsterdams grachtenpand – van de opdrachtgever uit.

Het maar liefst 346 jaar oude monumentale pand is echter niet in bijster goede staat en ook de indeling van het 27 meter diepe en vier verdieping hoge pand voldoet niet aan de wensen van de toch trotste eigenaar.

Zijn eisenpakket legt hij op tafel. Bij Meddia Mohammadi. (interieur-)architect en productdesigner bij de veelzijdige, kwaliteitsvolle en creatieve ontwerpstudio Piastrelle.

Een intensief en zeer bevredigend traject volgt, met een weer stralende Oude Dame en een glans van liefde in de ogen van de opdrachtgever als gevolg.

“De op maat gemaakte hoge kasten zijn gemaakt van oude rustieke eiken planken. Het vloertapijt is met in ere herstelde, oude bestaande Terracotta gelegd. De nieuwe natuursteen op de vloer is Persia Gold gezoet (travertin). De badkamerwanden zijn belegd met Persia Paradis Green (onyx).”

“De onderste en bovenste natuurstenen randen zijn gemaakt met Silk Georgette (travertin). De kranen zijn van het merk Bongio en zijn nikkel geborsteld.”

Creatief alternatief

“Hij wilde dat zijn eigen woning, een privékantoor en twee appartementen in het pand werden ondergebracht”, blikt Meddia, die van a tot z bij project was betrokken, terug op het eisenpakket van de opdrachtgever. De meest logische oplossing was om het voorhuis aan de gracht om te toveren tot zijn droomwoning, in het souterrain een kantoorruimte onder te brengen en in het achterhuis twee appartementen te realiseren.

“Op het eerste gezicht was dat inderdaad een goed idee, maar toen ik eenmaal een bezoek bracht aan het pand, voelde het niet juist. Achter de woning lag immers een flinke tuin, waarvan de opdrachtgever zeker wilde genieten. Op zonnige dagen staan de twee huurders in de geschetste indeling dan echter in contact met hun verhuurder. In mijn ogen geen ideale situatie en dat heb ik kenbaar gemaakt.”

“Mijn oplossing was om van de begane grond van het voorhuis, het souterrain en het gehele achterhuis woon- en kantoorruimte voor de opdrachtgever te maken en om in de bovenliggende verdiepingen van het voorhuis appartementen te realiseren.”

“Zo staat de bewoner niet alleen in contact met het bruisende stadsleven aan de gracht, maar kan hij zich ook in alle rust terugtrekken in zijn eigen privétuin in de binnenstad van Amsterdam.”

“De op maat gemaakte hoge keukenkast is gemaakt van oude rustieke eiken planken. De op maat gemaakte lage keukenkast is in kleur gespoten. Het aanrechtblad is van de granietsoort Kamarica en is gepolijst. De matte en glanzende tegelwand is gemaakt van Titanium en is voor plaatsing keramisch geglazuurd.”

“Het natuurstenen tapijt op de vloer is gemaakt met de marmersoort Jura Gold en is geborsteld. De houten vloer is gemaakt van geborsteld wit eikenhout.” Het hoogwaardige meubelmaatwerk is verzorgd door het Amsterdamse kwaliteitsbedrijf De Beer Woodworks. De samenwerking tussen Ontwerpstudio Piastrelle en De Beer Woordworks leidde tot de fraaie en sfeervolle details in deze bijzondere keuken.

“De natuursteen op de vloer in de entree is in oude luister hersteld. Het betreft de prachtige, oude steensoort Arabescato. De nieuwe natuursteen in de hal is van de steensoort Calacatta Arni. De wandlampen zijn van Modular. De plafond- en wandornamenten zijn volledig hersteld en verfvrij gemaakt.”

Vriendschap van rijke materialen

“Op papier zien de plannen er natuurlijk fantastisch uit, maar het moet wel nog worden gerealiseerd. In totaal duurde het gehele traject zo’n 2,5 jaar. De renovatie was zeer ingrijpend en complex, maar gelukkig werkten we samen met een goede restauratie-aannemer en een goede bouwmanager en zag de betrokken opdrachtgever zelf ook in dat een dergelijke verbouwing nu eenmaal niet 1, 2, 3 kan worden uitgevoerd”, kijkt Meddia terug.

Als enkele bouwkundige problemen worden overwonnen en de ergste stofwolken zijn weggetrokken, kan eindelijk worden begonnen met de heropbouw. “Samen met de opdrachtgever heb ik gekeken naar de ideale indeling en de gewenste uitstraling van zijn nieuwe woning. Bij Piastrelle werken we graag met rijke en natuurlijke materialen, zoals hout, glas, natuursteen en metaal.”

“Ons doel is vervolgens dat de gekozen materialen perfect bij elkaar, en dit geval ook bij enkele oude en gerestaureerde elementen, passen. Dat ze als het ware vrienden van elkaar worden. Dat is in deze woning op een prachtige wijze gelukt.”

“Wijzelf zijn zeer blij met eindresultaat. Maar veel belangrijker is natuurlijk dat de opdrachtgever dat ook is. Ik zag een glans van liefde in zijn ogen toen hij het eindresultaat aanschouwde. En als we dat weten bereiken, is dat prachtig.”

“De oude en bestaande houtenvloer is verfvrij gemaakt, hersteld en in een ecologische olie gezet. De oude, bestaande leuning is verfvrij gemaakt, is hersteld en is in een blauwstaal frame gezet.”

“De oude en bestaande haard in Nero Marqunia (marmer) is hersteld en teruggeplaatst.”

“Het oude hijswiel is in ere hersteld en in ecologische olie gezet. De op maat gemaakte muizentrap is van blauwstaal en de treden zijn van massief eikenhout. De plafond- en wandornamenten zijn volledig hersteld en verfvrij gemaakt.”

“De bad- en douchewand zijn belegd met Ocean Shell-mozaïek. De badrand is van de natuursteen Forest Green (graniet). De marmeren vloer is geborsteld en van de steensoort Jura Gold.”

“De wanden zijn van de natuursteen Crema (hardsteen). De kranen zijn van het merk Bongio en zijn nikkel geborsteld. Het wasbakje is gemaakt van de travertinsoort Walnut. Het wastafelblad is gemaakt van de granietsoort Forest Green.”

Met dank aan de belanghebbende partijen: 

De Beer Woodworks | DK Projecten

JA! Makelaardij | Piastrelle


Fotografie | Hugo Thomassen