Home » (Be)Leven

(Be)Leven

Door niek@excellentmagazine.nl

“Als klein meisje was ik altijd al op expeditie. Creatief van aard, onbevreesd met grote fantasieën en maar al te graag op verkenning naar de grenzen tussen realiteit en fictie. Een dromer, met terugkerende vragen waarom ‘iets is, zoals het is’. Een vrije geest, geen 9-tot-5 mentaliteit, reislustig, openminded, maar toch met een sterk eigen visie: ‘All that can be imagined, as well can be created’. Altijd heb ik mij afgevraagd op welke manier ik dit beroepsmatig tot uiting moest brengen. Als dierenvriend en groot natuurliefhebber een beroep als safariranger in Afrika? Of als stewardess, met een goudgeel muntje de landen van mijn wereldkaart open krassend? Twee vliegtuigen in een klap, toch?

Misschien wel tegen ieders verwachting in koos ik voor de wereld van architectuur en interieur. Via design wil ik mijn fantasierijke visie op de markt brengen en tevens laten zien dat alle culturen en klimaten in één belevingswereld bij elkaar kunnen komen. Een temperamentvolle combinatie van rijke natuurlijke materialen en donkere nuances om de unieke eyecatchers mysterieus aan te lichten. Waarbij een veelvoudig materiaalgebruik en variërende vormgeving resulteren in de meest spannende en luxueuze combinaties. Een beetje over de top mag, met alle uitersten van het spectrum, mits in de juiste balans toegepast. Lef, levendig, werelds warm en voornamelijk PUUR.‘’Marije is een vrouw met ruime perspectieven, maar in het kleine Overijsselse plaatsje Zevenaar geboren. Een wereldburger met typisch Achterhoekse mentaliteit: sympathiek, oprecht, en een hoog arbeidsmoraal; ‘’Ik laot mien de pis niet lauw maken, anpakken en d’r an’’, oftewel ik laat mij niet gek maken, aanpakken en doen!”, aldus Marije Richards lachend. Negentwintig jaar jong en in het bezit van haar eigen goed draaiende onderneming. ‘’Ik heb uiteindelijk mijn beroep gevonden waarbij ik met passie – jawel – fictie tot leven breng.”

Marije’s portfolio is rijk en veelzijdig, zo ontwierp ze onder meer kosmopolitische droomvilla’s in het groene Amstelveen en in het zonnige malaga en een oogstrelende en verrassende skybox in de Johan Cruijff arena, een absoluut pareltje in het stadion van Ajax. Richards Design ontwikkelde zelfs een conceptontwerp voor een 250 hectare nieuwe sport- en voetbalacademie. ‘Dit ontwerp heb ik 3d gevisualiseerd, waardoor je met behulp van een virtual reality bril het ontwerp levensecht kunt beleven’. vertelt Marije vol enthousiasme.

“Het woord BE(zijn)leven heeft voor mij een zeer krachtige betekenis binnen mijn handschrift. De presentatie en kracht van ambitieus vakmanschap vind ik erg belangrijk, waarbij ik mijn ontwerp-keuzes ook niet baseer op populariteit, commercie of trends. Integendeel, het interieur is vaak uniek maatwerk, die worden vervaardigd bij de kern van het ambacht. Zo is bijvoorbeeld het glaswerk gelamineerd met een exclusieve tule en geproduceerd door geboren glaszetter Rick van SVK glas, het staalwerk gefreesd met unieke patronen door kunstenaar William Nunnikhoven en het zelfontworpen behang gefabriceerd door Anita van I AM design. Iedere aanvraag heeft zijn eigen ziel en daar hoort ook een persoonlijke benadering en uniek karakter bij.”

“Een bijzonder interieur is in mijn optiek een playground voor volwassenen. Een plek waar creativiteit geen grenzen kent en een nieuwe wereld ontstaat, waarin alle waarnemingen worden gestimuleerd. Ouder worden we allemaal, maar het is de kunst om ons te herinneren dat wij kind zijn geweest, zonder te vergeten dat we het niet meer zijn”, aldus Marije. “Een mooi voorbeeld van mijn belevingsontwerp is het carte blanche-project Brioche in Zeewolde. ‘Wij hebben verstand van kwalitatief eten en koken, jij van architectuur en ontwerpen. Creëer een interieur dat al onze zintuigen prikkelt’, zeiden mijn opdrachtgevers.

Sociale gezelligheid
“Mijn opdrachtgevers zijn altijd op zoek naar verse producten en nieuw samen te stellen weekmenu’s en hun voorliefde voor de buitenlandse keuken is terug te zien in het ontwerp van de kookplek. Hun reizen naar Afrika en begeerte voor de natuur en het wild blijven niet onopgemerkt. Regelmatig staan Afrikaanse culinaire hoogstandjes op het menu: ambachtelijk handwerk en met passie gemaakt. Daarom worden de lunchen dinergerechten in het middelpunt van de ruimte als een authentieke Zuid-Afrikaanse braai klaargemaakt. Zo luidt het concept ook ‘Afrikaanse Braai’: een typisch Zuid-Afrikaanse sociale gelegenheid. Met een vijftien meter lange keramische open-diningbar om de open keuken heen hebben we dit getracht na te bootsen. Het barblad is zodanig behandeld dat het er ruw uitziet en zorgt voor een warme en rustieke sfeer. De transparante interactie met de gasten, de sociale gezelligheid en het delen van de kookkunsten staan binnen dit ontwerp voorop.

Afrikaanse ruigheid
Op de eerste verdieping is er ruimte voor een diner, zakelijke lunch en worden kookworkshops gegeven. Hier komt de Afrikaanse ruigheid terug in het robuuste materiaalgebruik als eiken, natuursteen en zwart staal. De ruimte is doorbroken met transparante wine-dividers en het donkere industriële plafond wordt benadrukt door middel van de messing spijlen. De ruimtes zijn gevuld met prachtige bloemstukken refererend aan de natuur van de welbekende Gardenroute in Zuid-Afrika. Hiervoor heb ik de Achterhoekse experts Hendri Berendijk van plantenverhuur Rozet en Bart Bresser – met koninklijke onderscheiding en wereldwijd werkzaam voor bekende bloemenshows – ingeschakeld. De interieurs krijgen de finishing touch met het juiste verlichtingsplan gecreëerd door Sam Anders (dEP de sfeerontwerpers), een selectie Italiaans porselein via Estée Lasschuijt (Michel Oprey & Beisterveld), imposante trofeeën van het Afrikaanse wild en leren kookshorts die allen voorzien zijn van een gepersonaliseerd logo. Niets is te gek, alles kan, zo luidt ons motto. En in deze prachtige mindset heb ik met plezier samengewerkt met Jeroen Vingerhoed, bevlogen en altijd hardwerkende eigenaar van Brioche.”

De volgende partijen waren bij dit project betrokken:

Richards Design
Zonegge 1908
6903 GV, Zevenaar
Tel: 06-23973151
office@RI-design.com
www.RI-design.com

I AM Design
Project wandbekleding/afwerking
Breitnerhof 182
1628 XP, Hoorn
Tel: 06-13120242
a.morseld@gmail.com
www.iam-design.nl

Design Electro Products B.V.
Noordstaring 1
2741 GE, Waddinxveen
Tel: 0182-633011
info@dep-nederland.nl
www.dep-nederland.nl

Michel Oprey & Beisterveld
Havenweg 18, Echt
De Limiet 21A, Vianen
Tel: 0475-417000
info@mo-b.nl
www.mo-b.nl

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief