Home » BENTLEY CONTINENTAL GT V8

BENTLEY CONTINENTAL GT V8

Door Veerle van Heertum

In de wetenschap dat het bekende Gooische (interieur-)architectenbureau Kabaz haar werk betitelt als ‘concepts in comfort’, was er voor de gloednieuwe Bentley continental gt v8 geen mooiere plek denkbaar om te wachten op een testrit, dan daar voor de deur. Bertram Beerbaum, samen met André De Vos en Sef Van Der Plas eigenaar van het bureau, nam de taak op zich om de Bentley zowel qua design als prestaties aan de tand te voelen. Een opdracht die Bertram als rasechte autoliefhebber op het lijf geschreven is.

We spreken hem na de uitgebreide kennismaking met de Britse geweldenaar. “Het concept achter deze auto toont veel gelijkenis met ons concept”, opent Bertram het gesprek. “Ook deze Bentley is een ‘concept in comfort’ op zich. En het mooie is dat datgene wat wij willen bereiken met onze designs, ook terug te vinden is in deze auto. Het is echt thuiskomen.”

‘EXPECT THE UNEXPECTED’

Bij Kabaz vormen architectuur, interieur, styling en design altijd één ge-heel, maar nooit op een voor de hand liggende manier. Bertram: “Het is mooi als design weet te verrassen. Mensen denken vaak in hokjes en hebben verwachtingspatronen die zijn gebaseerd op wat men vaak ziet. Dat willen wij doorbreken, door design in context te plaatsen. We vragen ons elke keer af welke relatie design aangaat met de omgeving. Design in context is het concept waarbinnen we door middel van contrastwerking spanning creëren. Bijvoorbeeld door rauwe, natuurlijke materialen in een interieur toe te passen, met moderne meubelen. Daar komen ook zaken als geur en akoestiek bij kijken. Het is pure beleving die een emotie oproept.”

Bertram leeft zelf ook naar het principe ‘Expect the unexpected’. Een mooi voorbeeld daarvan wordt gevormd door de auto’s die hij zelf rijdt: “Ik heb een Ferrari, grijs van kleur, een rasechte sportwagen. Als ik daarmee op pad ga, dan is de kans groot dat je me ziet uitstappen in vrijetijdskleding. Een gescheurde spijkerbroek, sneakers en een T-shirt bijvoorbeeld. Rijd ik met mijn Mercedes terreinwagen, die ook nog eens ‘heavy duty’ is uitgevoerd met enorme terreinbanden, dan stap ik daar graag uit in een drie-delig pak. Daarmee veeg je in één keer een eerste indruk bij iemand van tafel.” Kijkend naar de Bentley, concludeert Bertram dat de auto volledig voldoet aan de wens om verrassend voor de dag te komen.

‘SHAKEN, NOT STIRRED’

Eén van de meest verrassende details in de Bentley Continental GT V8 wordt gevormd door het instrumentarium in de middenconsole. Bertram: “Toen ik instapte werd ik meteen gegrepen door de mooie, analoog uitgevoerde instrumenten. Echte mechanische en oogstrelende eyecatchers. Waar zie je dat nog, in een wereld waarin alles digitaal weer-gegeven wordt? Puur genieten. Toch is de plaats waar die instrumenten zich bevinden qua zicht ook de beste plaats voor een touchscreen met multimedia, navigatie en voertuiginformatie. En wat denk je? Met een druk op de knop kantelt het klassieke instrumentarium mechanisch weg, om plaats te maken voor een hypermodern display, dat volledige controle biedt over alles wat je hart begeert. Dat is nou die ‘balans door contrast’ waar ik, waar wij als Kabaz, naar op zoek zijn. Je ziet het voor je ogen ge-beuren, je mond valt open en je waant je heel even in een klassieke James Bond film. Grandioze beleving en uitermate functioneel. Mijn mening is dat deze optie verplicht moet worden mee verkocht bij iedere Continental GT V8!”

‘IK HOEF GEEN KEUZES TE MAKEN, ALLES IS GOED’

De Bentley wordt door Bertram omschreven als een uitermate gedistingeerde verschijning. “De lijnen kloppen en het uiterlijk straalt een aristocratische sportiviteit uit. De kleur Cumbrian Green doet denken aan het traditionele British Racing Green, weliswaar iets donkerder, maar een mooie hint. Groot-Brittannië, de kleur groen en snelheid spreken als ‘heritage’ nog steeds tot de verbeelding. Het merk Bentley roept vanzelf een emotie op, een gevoel van ‘Ik hoef geen keuzes te maken, alles is goed’. Vergelijk het maar met uit eten gaan in een toprestaurant, waar een gevierde Chef zijn kunsten op het bord laat spreken. Dan laat je je ge-woon verrassen, in plaats van een half uur de menukaart te bestuderen. Zo is het ook met deze auto. Toen ik het portier opende en de eerste blik naar binnen wierp, wist ik het al. Hier klopt alles. Ik kan gaan zitten en de volledige beleving over me heen laten komen. Het is puur genieten van de mooiste materialen, de verfijnde afwerking die met de hand gedaan is, de geur klopt, de akoestiek is in orde. Een zeer aangenaam gevoel maakt zich van je meester zodra je het leder raakt.”

BALANS DOOR CONTRAST

Het wordt tijd dat we het met Bertram hebben over de prestaties van de auto. Met een 4.0 liter twin-turbocharged V8 onder de klep, goed voor 542 PK en een koppel van 770 Nm heeft deze Bentley alles in huis om de Hollandse keien onder de wielen vandaan te trekken. “Ook voor de prestaties geldt dat er sprake is van balans door contrast en dat is wederom een reden om van de wagen te houden”, schetst Bertram. “Balans door contrast loopt nu eenmaal als een rode draad door mijn leven en in de Continental vind je dat terug in het feit dat de auto een hele comfortabele rijervaring biedt, als een echte reisauto. Maar… Je voelt dat je te allen tijde nog alle reserves hebt die je maar wilt aanspreken met het gaspedaal. Eerlijk? Het is een gekooid beest, dat bij normale snelheden netjes in zijn hok zit. Met je rechtervoet besluit je dan de deur van de kooi open te zetten en dan is het echt ‘unleash the beast’. Van 0 naar 100 km per uur in 3,9 seconden. Je wordt in de stoel gedrukt en merkt hoe geweldig de techniek aan boord is, die ervoor zorgt dat je niet in een ongeleid projectiel zit, maar die je met alle power voortstuwt op een gecontroleerde manier. Dat is machtig.”

GEDISTINGEERDE SCHOONHEID

De schitterende foto’s die bij dit artikel staan hebben een vleugje ‘Kabaz’ meegekregen: “Ik ben altijd in functie en kijk zodoende altijd naar context. Excellent Magazine stond ons toe met onze eigen fotograaf te werken, waarbij ik zelf graag enige regie wilde hebben. Want bij een auto als deze Bentley Continental GT V8, die zo mooi ‘balans door contrast’ waar maakt, hoort een context die de auto eer aandoet. Vandaar dat we gekozen hebben om deze gedistingeerde schoonheid ook te tonen in een ruwe, industriële omgeving waar verval de boventoon voert. Dat staat in schitterend contrast met de schoonheid en perfectie van dit Britse vernuft op wielen. Ik voel me thuis bij deze auto en alles waar hij voor staat. Net zoals bij Kabaz ‘concepts in comfort’ niet alleen gaat over resultaat, maar ook over de weg er naartoe, over zorgen wegnemen en dingen uit handen nemen, daar beantwoordt deze auto volledig aan dezelfde principes. Van harte aanbevolen dus!”

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Bentley Leusden

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief