Betaalbare luxe in uw badkamer

Badkamers

Elke badkamer beschikt over een douche en een wastafel. De meeste badkamers zijn daarbij ook uitgerust met een toilet.

De wat grotere badkamers hebben bovendien een bad. Dat zijn meestal wel de sanitaire voorzieningen die aanwezig zijn in een badkamer.

Kosten

Badkamers zijn er in alle soorten en maten. Van grote luxe badkamers met een inloopdouche en riant ligbad, tot de wat kleinere badkamers die vooral praktisch zijn. Een badkamer renovatie is snel prijzig. Voor een ligbad of inloopdouche is men al gauw €2000,- kwijt.

Een nieuwe wastafel of toilet kost al gauw zo’n €750,–. Een designradiator kost gemiddeld € 500,–. Nieuwe wand en vloertegels zijn afhankelijk van het materiaal.

Genoemde prijzen zijn inclusief montage, maar exclusief sloopkosten. Bent u een superhandige doe-het-zelver dan doet u het sloop- en installatiewerk zelf. Dat scheelt natuurlijk behoorlijk op het budget.

Sanitair

Bezuinigen op kwaliteit van sanitair en kranen levert dikwijls een teleurstelling op. Als een badkamer erg intensief gebruikt wordt, is het wellicht verstandig om voor slijtvaste, harde materialen te kiezen zoals bijvoorbeeld keramiek en staal geëmailleerd.

Deze materialen zijn behoorlijk krasvast. Sanitair gemaakt van (gegoten) kunststoffen of composiet zijn gevoelig voor vlekken en kringen.

Tegels

Natuursteen tegels komen recht uit de natuur. Leisteen, hardsteen, graniet en marmer zijn voorbeelden van natuursteen. De uniciteit van natuursteen maakt de tegel duurder dan keramische tegels, zowel voor de tegelprijs als de legprijs.

Keramische tegels zijn gebakken tegels met een glazuurlaag. Natuursteen is gevoelig voor krassen, stoten, zuren en chemische producten. Keramische tegels hebben een minder natuurlijke uitstraling en voelt zonder vloerverwarming koud aan.

Accessoires

Kranen, verlichting en accessoires bepalen in belangrijke mate het comfort. Thermostaat kranen worden bijna altijd toegepast bij bad, douche en wastafelkranen. Ledverlichting is de beste keuze voor de badkamer. Verlichting dient te voldoen aan bepaalde IP waarden. In badkamers zijn er de zogeheten badkamerzones.

Bij elke zone zijn er weer andere eisen van toepassing. Is er uitsluitend sprake van condens dan is een IP waarde van 21 voldoende. Met een design radiator, spiegel, planchet en accessoires voor het toilet, douche en wastafel wordt de badkamer aangekleed. Zorg wel voor een en dezelfde stijl.

Goed materiaal heeft zijn prijs, maar dikwijls zijn er aanbiedingen van restpartijen die voordelig aangeschaft kunnen worden. Badkamerdepot outlet levert topmerken tegen een scherpe prijs.

De montage van sanitair, verleggen van leidingen en afvoer en het betegelen van vloer en wanden vergt manuren.

Bedenk vooraf of u de badkamer zelf kunt realiseren. Bij twijfel vertrouw dan op de vakman. Niets is vervelender om elke dag geconfronteerd te worden met een mindere montage.