Betoverende villa in Zeeland

Droom komt uit

“Op zo’n mooie plek zo’n fraaie woning te mogen bouwen, dat is voor mij als architect echt een droom”, vertelt verantwoordelijk architect Vincent de Bruijn. Met zijn bureau Broos de Bruin Architecten realiseerde hij deze bijzondere villa in een klein dorpje in Zeeland. 

De woning staat op een kavel van een paar duizend vierkante meter. Hoe de opdrachtgevers aan zo’n grote kavel kwamen? Zij kochten een schapenweide, vlak achter de oude dorpskern. 

De eerste keer dat de opdrachtgevers samen met de architect de locatie bezochten, stonden de schaapjes nog rustig te grazen. Niet wetend dat ze binnenkort zouden verhuizen. Want de opdrachtgevers hadden grote plannen met de kavel.

“Zij hadden het voor elkaar gekregen het bestemmingsplan om te zetten naar een woonbestemming. Dat is heel bijzonder, want dat staan niet alle gemeentes zomaar toe. En omdat we de woning midden op de kavel konden zetten, heb je rondom het huis een prachtig uitzicht”, aldus de trotste architect.

Een bedrieglijke eenvoud

De woning staat op een verhoogd plateau, wat voor een fantastische kijk op het prachtige landschap zorgt. Op dat plateau staat een grote, rechthoekige doos. Het gebouw heeft een heel heldere vorm, wat rust in het ontwerp brengt.

De woning ziet er hierdoor eenvoudig uit, maar schijn bedriegt. “Technisch gezien is het bouwen van zo’n eenvoudig ogend huis helemaal niet gemakkelijk. Alles moet perfect op elkaar aansluiten en tot in de details kloppen”, legt de ervaren architect uit.

Een spel met binnen en buiten

Door de ‘happen’ die uit de ‘doos’ zijn genomen wordt een interessant spel gecreëerd met de binnen- en buitenruimtes.

Vincent de Bruijn: “Binnen en buiten lopen naadloos in elkaar over. De vloeren sluiten perfect op elkaar aan, evenals de kozijnen en de plafonds. De patio’s zijn een mooi voorbeeld van binnen en buiten tegelijk. De boom die op een van de patio’s in het midden van de woning is geplaatst en door een gat in het dak groeit, is als het ware het hart van het huis geworden.”

Een eigen verdieping voor de kinderen

Een voorwaarde in het bestemmingsplan was dat het gebouw niet te hoog mocht zijn. De villa mocht geen obstakel vormen in het landschap. Zo kwam deze langwerpige vorm tot stand.

Op het eerste gezicht lijkt het huis uit slechts één woonlaag te bestaan, maar het zijn er in werkelijkheid twee. Onder de begane grond zit namelijk nog een souterrain, dat voor de kinderen is ingericht. Zij hebben daar eigen slaapkamers, een eigen badkamer en zelfs een eigen patio.

Verrassend genoeg komt ook op deze verdieping veel licht binnen, omdat het maaiveld hier naar beneden gaat. De benedenverdieping ligt dus niet volledig onder de grond. Ook kunnen de kinderen vanaf hun eigen verdieping naar buiten en genieten van het prachtige uitzicht.

De schetsen waren al gemaakt

Wat verder bijzonder was aan dit project, was dat de opdrachtgevers precies wisten wat ze wilden. Al bij het eerste gesprek met de architect namen zij zelfgemaakte schetsen mee van hoe ze de woning voor zich zagen.

“Het voorlopige ontwerp leek dan ook in hoge mate op deze initiële schetsen. We hebben de schetsen van de eigenaren als uitgangspunt genomen en daarin verfijning aangebracht. De eigenaren waren hier heel blij mee”, vertelt de architect opgewekt. “De zichtlijnen, de uitlijning van materialen, het klopte gewoon helemaal”, aldus de enthousiaste eigenaren.

De kracht van goed luisteren

“Dat we deze schetsen voor een groot deel overnamen, past ook bij de werkwijze van ons bureau. Wij zijn niet van mening dat we het zelf altijd beter weten, maar luisteren echt goed naar de opdrachtgever.”

“De kracht van het goed luisteren zit hem in het snel kunnen vertalen van de wensen van de opdrachtgever naar een goed ontwerp, dat tot in de puntjes klopt en perfect past bij die opdrachtgever.” De eigenaren waren dan ook heel tevreden. “Dat is uiteindelijk het belangrijkst”, vertelt de gerenommeerde architect. “Zij moeten er met veel plezier wonen.”

Fotografie: John van Groenedaal

Met dank aan de belanghebbende partijen:

Broos de Bruijn Architecten Pot Interieur

Kalfire DRT Gietvloeren Projectbouw Borgonjon