Bijgebouwen die leven

Liefde voor het vak

Hout & Living ontwerp en produceert bijgebouwen die worden geconstrueerd uit vooral hoogwaardig eikenhout. Ambachtelijk handwerk staat in dit proces centraal.

“De liefde voor het ouderwetse handwerk zit diep in onze genen verankerd. Onze producten leven en daar kan geen timmerfabriek tegenop.”

Ambachtelijke technieken

Sommige ambachtelijke technieken gaan gelukkig nooit verloren. Een mooi voorbeeld betreft de handgemaakte (eikenhouten) bijgebouwen, zoals Hout & Living die voor het luxe woonsegment produceert.

Hoe doeltreffend moderne lijmen of ankers tegenwoordig ook zijn: volgens directeur Hans Burghout gaat er niets boven ouderwetse pen-en-gat- of deuvelverbindingen. “Staal kan roesten of afbreken. Een houten pen of deuvel gaat levenslang mee.”

“Maar veel belangrijker nog is de uitstraling. Uit louter hout gemaakte producten zijn gewoon veel authentieker.”

Ziel

Hout & Living maakt de elementen zoveel mogelijk ‘met de hand’. Gecomputeriseerde zaag- of freesmachines zul je in de werkplaats niet aantreffen.

Een bewuste filosofie, zegt Burghout. “Hout is een natuurproduct, zo moet je het ook benaderen. Niets ten nadele van moderne timmerfabrieken, maar de producten die ze vervaardigen missen, zoals ik dat zie, een bepaalde ziel. Sowieso krijgt het nooit het karakter van een puur handgemaakt product.”

Bovendien, meent Burghout, wordt de ‘onberispelijkheid’ van geautomatiseerd werk op den duur juist een nadeel.

“Hout leeft, zet uit en krimpt. Als iets dat strak en machinaal vervaardigd is na een tijdje naden vertoont, is dat storend. Handgemaakt krijgt het juist nog meer karakter.”

Buitenleven

Hout & Living richt zich met hun bijgebouwen op de bovenkant van het woonsegment. Projecten lopen uiteen van een eenvoudige schuur of carport, tot luxueuze bijgebouwen en buitenverblijven voor de happy few.

Heel belangrijk, vindt Burghout, de omgang met de klant: persoonlijk, één-op-één, en altijd bereid om met een ontwerp mee te willen denken en suggesties aan te dragen voor een even authentiek als uniek stuk maatwerk.

Tenzij het natuurlijk een geheel eigen ontwerp betreft, want dat verzorgt het bedrijf ook. Burghout: ‘Onze basisgedachte is dat we met eerlijk en ambachtelijk vervaardigde bijgebouwen bijdragen aan meer genieten van het buitenleven. Pas als dat is gelukt, zijn we tevreden.”

Met dank aan onze professional Hout & Living