Home » Project Roosendaal

Project Roosendaal

BB Architecten

Door Veerle van Heertum

Bijzonder kavel maximaal benut

Gemeente Roosendaal ontwikkelde een idyllische locatie waarbij wonen in een park centraal stond. Er werden diverse Park en Boskavels uitgegeven die in groepen omsloten werden door een lage natuurlijke buitenrand.

De Boskavels staan met hun rug tegen een bosrand en de parkkavels kijken uit over een groene savanne met diverse waterpartijen. De taartpunt die voor ons ontwerp was gereserveerd bracht diverse uitdagingen met zich mee waaronder tevens een extra bebouwingsgrens restrictie. Dit zorgde ervoor dat het beoogde moderne volume in verschillende bochten gevouwen moest worden om zodoende de meters te laten passen op het kavel.

Hierdoor hebben we de woning zo georiënteerd dat hij zich opent naar het weidse parkuitzicht en dat er diverse ruime verblijfplekken in de tuin ontstaan om van deze bijzondere omgeving te genieten.

Woonwensen en routing geoptimaliseerd

Na de zoektocht om het volume ideaal te plaatsen op het kavel binnen de plangrenzen zijn we met de opdrachtgever gaan zoeken naar de ideale routing in hun dag en weekroutine. Hieruit ontstonden diverse varianten en zijn we gezamenlijk naar een ultieme sequentie van ruimtes gekomen die past bij hun dagritme. De ondersteunende functies zijn hierdoor heel compact gehouden en aan de straatzijde gehouden. Terwijl de verblijfsplekken weids zijn met uitzicht op de omgeving. De opdrachtgever had ook duidelijk aangegeven dat binnen en buiten in elkaar moest overlopen aangezien ze graag veel buiten zijn. Hierdoor zijn er diverse overstekken ontstaan die deze plekken behaaglijk maken en de binnenruimte voorzien van schaduw ondanks de transparante gevelopeningen.

Moderne Architectuur in zachte materialen

Het uitdagend kavel resulteerde in een speelse vorm waarna de woonwensen vroegen om imposante overstekken. Hieruit vloeide de compositie van het ontwerp waarna er met de opdrachtgever en het beeldkwaliteitsplan werdt gezocht naar passende/onderhoudsarme/vriendelijke materialen. De materialisatie wordt gekenmerkt door de robuuste gevelsteen gecombineerd met zachte verticale houten delen. Het hoofdvolume gedraagt zich hierdoor als een stenen monoliet die bij verschillende insnijdingen wordt geaccentueerd met de verticale delen. Het lijnen spel van de verschillende materialen luistert nauw naar elkaar en zorgt voor een bijzondere samenhang van het totaal beeld.

Ontdek de vele vaardigheden van BB architecten

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief