4 handige tips om thuiswerkplekken in te richten

Thuiswerken levert je vele voordelen op, zoals het wegvallen van het urenlang onderweg zijn van huis naar werk en vice versa. Ook al denken veel mensen bij thuiswerken eraan dat je het werk overal kunt doen, bijvoorbeeld op de bank, in de tuin of zelfs in je bed. Dit werkt alleen wanneer jouw thuis een ‘echte’ werkplek heeft. 

Het hebben van een thuiskantoor zorgt voor meer flexibiliteit en geeft de keuze over jouw werkomgeving. Wil je een stoel in paars en oranje? Houd jezelf niet in! Houd je van strepen op jouw muren? Vooral doen! Hoe je je thuiskantoor ook wilt inrichten, meubileren en organiseren, hieronder staan enkele suggesties die je helpen bij het ontwikkelen van een prettige werkomgeving thuis. 

4 Tips om een thuiskantoor in te richten

Sommige mensen vinden het geen probleem om te beslissen waar je jouw thuiskantoor neerzet. Ze hebben een logeerkamer die ze uitsluitend voor werk gebruiken, een lege slaapkamer of zelfs de kelder wordt als kantoor gebruikt. 

Het is nu eenmaal zo dat niet iedereen thuis zo’n open ruimte heeft. Je moet creatief omgaan met jouw “kantoorruimte” wanneer je met een beperkte hoeveelheid vierkante meters werkt.

Het is mogelijk om een deel van de keukentafel als kantoor te gebruiken

Maar je moet dan wel telkens je bureau en dossiers weghalen tijdens het eten. Het kan echter zijn dat je er niet van houdt jouw bureau of ander kantoor interieur tijdens elke maaltijd opnieuw te moeten inrichten. Wanneer dat het geval is, moet je misschien nog eens goed nadenken over hoe je jouw beperkte ruimte goed gebruikt. 

Grote kamers, lege kasten, en zelfs de onderkant van de trap kunnen prima plaatsen zijn voor extra opbergruimte. Er is maar een beetje vindingrijkheid nodig om van een niet-traditionele kamer een kantoor te maken.

Thuis werk plek met klok

Een eigen kantoorruimte met muren van vloer tot plafond en stevige deuren, is een luxe waar de meeste mensen alleen maar van kunnen dromen tijdens de opstart van hun eigen bedrijf. Dat geeft je veel privacy en stilte. Maar wanneer jouw werkruimte weggestopt is in het hoekje van jouw slaapkamer, is het misschien niet gemakkelijk om werk en privé gescheiden te houden.

Denk bij het inrichten van je thuiskantoor aan een afscheiding voor de privacy

Er zijn traditionele staande afscheidingen verkrijgbaar. Een gordijn aan het plafond of een paal hangen, is een andere optie. Gordijnen zijn een eenvoudige en kosteneffectieve manier om de deur op je werkplek “dicht te doen”. Bovendien kun je een gordijn kiezen dat meer ingetogen is en de rest van de inrichting van de kamer aanvult.

Woonkamer met kast
Verlichting in je thuiskantoor

Verhoogde productiviteit en concentratie kunnen bereikt worden door natuurlijk licht te gebruiken. Overweeg de aanschaf van een daglichtlamp wanneer je later op de dag werkt of geen toegang hebt tot een raam in je thuiskantoor.

Wanneer een daglichtlamp niets voor je is, zorg er dan voor dat de verlichting in jouw huis niet te zwak is, zodat je moe wordt en je ogen belast. Te fel licht zorgt aan de andere kant voor hoofdpijn.

Houd de focus

Thuiswerken kan afleidend zijn. Wanneer je probeert te werken, is er altijd de was, een hond die uitgelaten moet worden  of iets anders dat zich voordoet. Wanneer  je een aparte plek hebt voor jouw thuiskantoor, is het gemakkelijker om je te concentreren. Kalmerende muziek kan helpen als honden, kinderen of een partner je afleiden van jouw werk.

Meer interieurtips? Bekijk dan de onderstaande blogs!