5 tips om energiezuinig te wonen
Tegenwoordig wordt energiezuinig leven steeds belangrijker en gewaardeerd in de moderne samenleving. Het is goed voor het milieu natuurlijk, maar alles wordt ook steeds duurder. De gemiddelde energierekening is dit jaar €2.320, dat is best veel geld. Met de tips die we in dit artikel gaan behandelen, hopen we dat bedrag omlaag te brengen!
Kies de juiste CV-ketel
Een goede cv-ketel kan heel veel geld besparen op het gebied van verwarming en warm water. Het is ook nog eens een langetermijn aankoop; de beste cv ketel gaat gemiddeld wel 10 tot 15 jaar mee. Een duurdere cv-ketel kost wel meer, maar op de lange termijn waarschijnlijk minder dan een goedkopere.”
Weg met de airco
Naast de cv ketel hebben we de airco. De airconditioning is misschien niet zo nodig als je denkt; we wonen tenslotte in Nederland en niet in de Sahara. Met een ventilator kun je de gevoelstemperatuur wel tot 5 graden laten zakken, en het is ook nog eens veel goedkoper. Er zijn ook nog veel andere manieren om je huis tegen de zomerse warmte te beschermen, zoals overdag de gordijnen dicht te doen of het zonnescherm omlaag te doen. Doe ‘s nachts de ramen open; dit zorgt ook voor veel verkoeling. Airconditioning is niet zo essentieel als je denkt en zorgt ook nog eens voor heel droge lucht!
Radiatorfolie
Je hebt misschien weleens van radiatorfolie gehoord, maar heb je het ooit gezien of gebruikt? Het is niet zo veel voorkomend, maar deze tip kun je echt flink besparen op verwarmingskosten. Radiatorfolie wordt tussen de muur en de radiator geplaatst en zorgt dat de ruimte beter verwarmd blijft. Een rol radiatorfolie kost gemiddeld tussen de 7 en de 10 euro, hiermee kun je wel 3 meter radiator afdekken. Doe het zo snel mogelijk voordat de verwarming weer op volle toeren moet draaien.
Vang regenwater op
Een regenton is zeer gemakkelijk aan te sluiten met slechts een simpele regenpijp. Dit natuurlijke water is goed voor hergebruik, zowel binnen als buiten. Een van de voordelen van regenwater is dat het belangrijke mineralen bevat en minder kalk bevat dan tapwater. Dit maakt het geschikter voor planten en kan bijdragen aan een gezondere tuin. Bovendien kun je door regenwater op te vangen en te hergebruiken aanzienlijk besparen op je waterrekening, wat zowel goed is voor je portemonnee als voor het milieu.
Isolatie
En dan de laatste, en ook meest vanzelfsprekende. Isolatie! Deze tip bespaart je verreweg het meeste geld, zowel voor water als verwarmingskosten. Ten eerste vermindert goede isolatie het warmteverlies uit een woning in koudere maanden, waardoor er minder energie nodig is om het huis warm te houden. Dit zorgt voor lagere stookkosten. In warmere maanden houdt isolatie de hitte buiten, waardoor er minder behoefte is aan airconditioning of ventilatie. Isoleer je huis dus goed!