5 tips om jouw planten de winter door te helpen

Nu de dagen korter worden en de temperaturen beginnen te dalen, is het tijd om jouw planten wat extra liefde te geven en ze te beschermen tegen de koude wintermaanden. Door nu een paar eenvoudige stappen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je planten de hele winter gezond en levendig blijven. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen.

#1 Breng ze naar binnen

Dit is een no-brainer. Als je wilt dat je planten de winter overleven, moeten ze binnen staan waar het warm is! Maar voordat je ze naar binnen haalt, moet je ze een goede schoonmaakbeurt geven. Spuit ze af met een tuinslang of douchekop om vuil, stof en ongedierte te verwijderen.

#2 Geef ze wat licht

Het is geen geheim dat planten licht nodig hebben om te groeien. Maar tijdens de wintermaanden, wanneer de dagen korter zijn en het zonlicht schaarser, hebben kamerplanten wat extra hulp nodig om gezond te blijven en te gedijen. Daarom is het belangrijk om ze te voorzien van een bron van aanvullend licht, zoals een groeilamp of fluorescentielamp. Aanvullend licht helpt het gebrek aan natuurlijk zonlicht te compenseren en levert de energie die planten nodig hebben om voedsel te produceren en te groeien.

#3 Geef ze goed water

Te veel water geven is een van de meest voorkomende fouten die mensen met hun kamerplanten maken. Tijdens de wintermaanden hebben je planten minder water nodig dan normaal, omdat ze niet zo snel groeien. Steek je vinger in de grond voordat je water geeft om te zien of hij droog is. Als dat zo is, geef ze dan te drinken. Zo niet, wacht dan een paar dagen en controleer opnieuw.

#4 Bemest spaarzaam

Kunstmest kan nuttig zijn om je planten een oppepper te geven, maar pas op voor overbemesting! Te veel kunstmest kan eigenlijk meer kwaad dan goed doen. Een keer per twee maanden zou voldoende moeten zijn tijdens de wintermaanden. Zo wordt de Strelitzia bijvoorbeeld gelukkig van extra voeding in de lente en zomer, maar in de herfst en winter is dit overbodig. Check dit dus even goed bij iedere plant!

#5 Vergeet de luchtvochtigheid niet

Droge binnenlucht kan moeilijk zijn voor kamerplanten, dus het is belangrijk om de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Je kunt bij elke bouwmarkt een hygrometer kopen om de luchtvochtigheid in je huis in de gaten te houden. Een makkelijkere oplossing is om je planten gewoon bij elkaar te zetten; ze helpen dan zelf de luchtvochtigheid te verhogen.

Meer interieurtips? Bekijk dan de onderstaande blogs!