De effecten van een infrarood douche

Een infrarood douche, ook wel een infraroodcabine genoemd, maakt gebruik van infraroodstraling om warmte aan het lichaam over te dragen. Infraroodstraling is een vorm van elektromagnetische straling die warmte genereert wanneer het in contact komt met je lichaam. Hoe dit in zijn werk gaat en wat de voordelen hiervan zijn, lees je hieronder in het artikel.

Wat doet een infraroodcabine met je lichaam?

Het gebruik van infrarood douchepanelen kan verschillende effecten hebben op het lichaam, waaronder:

1.  Ontspanning en stressvermindering: De warmte van de infraroodstraling kan helpen om spierspanning te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren. Dit kan leiden tot ontspanning van het lichaam en vermindering van stress.

2. Verbeterde bloedcirculatie: De infraroodstraling kan de bloedvaten verwijden, waardoor de bloedcirculatie verbetert. Dit kan de zuurstof- en voedingsstoffentoevoer naar verschillende delen van het lichaam bevorderen en afvalstoffen helpen afvoeren.

3. Pijnverlichting: De warmte van de infraroodstraling kan helpen bij het verlichten van pijn en stijfheid in spieren en gewrichten. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met spierpijn, artritis of andere gewrichtsproblemen.

4. Verbeterde huidconditie: De warmte kan de poriën van de huid openen en het zweten bevorderen. Dit kan helpen bij het verwijderen van onzuiverheden en toxines uit de huid, wat zorgt voor een gezondere huidconditie.

Hoe werkt een infrarood douche?
  • Infraroodstralers: Een infrarood douche bevat speciale infraroodstralers die de infraroodstraling genereren. Deze stralers kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals keramiek, koolstof of kwarts.
  • Warmteoverdracht: Wanneer je de infraroodcabine betreedt en de stralers worden ingeschakeld, beginnen ze infraroodstraling uit te zenden. Deze straling dringt door in het lichaam en verwarmt het van binnenuit.
  • Dieptewerking: Infraroodstraling kan in verschillende golflengtes worden uitgezonden, zoals korte golf, middengolf en lange golf. Lange golf infraroodstraling dringt dieper door in het lichaam en verwarmt de spieren, gewrichten en organen.
  • Geen verwarming van de lucht: In tegenstelling tot een traditionele sauna, verwarmt een infraroodcabine niet de omringende lucht. In plaats daarvan richt de straling zich direct op het lichaam, waardoor de warmte dieper doordringt zonder dat de omgevingslucht oververhit raakt.
  • Regeling van temperatuur en duur: Infrarood douches hebben vaak instellingen waarmee je de temperatuur en duur van de sessies kunt aanpassen. Dit stelt je in staat om de intensiteit van de warmte en de duur van de blootstelling aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren en comfortniveau.
Grijze badkamer met badkuip
Niet voor iedereen geschikt

Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van een infrarood douche mogelijk niet voor iedereen geschikt is. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals hartproblemen of hoge bloeddruk, moeten voorzichtig zijn en mogelijk advies inwinnen bij een arts voordat ze een infraroodcabine gebruiken. Daarnaast is het altijd verstandig om -voordat je infrarood douches kopen– de instructies van de fabrikant te volgen en de duur en temperatuur van de sessies te reguleren om oververhitting of uitdroging te voorkomen.

Meer interieurtips? Bekijk dan de onderstaande blogs!