Dit is waarom de ene koffie lekkerder smaakt dan de andere

De ene koffie smaakt lang niet zo lekker dan de andere en dit heeft verschillende redenen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste, zodat jij straks precies weet hoe je het beste kopje koffie kiest.

De koffieboon

Laten we beginnen bij de koffieboon, of eigenlijk de koffiebes. De koffieplant is verantwoordelijk voor jouw heerlijk kopje bruin goud en deze (overigens prachtige plant) doet het vooral erg goed in tropische klimaten. Iedere soort heeft een eigen smaak en zelfs een eigen hoeveelheid aan cafeïne. Zo smaken de koffiebonen uit Brazilië een beetje naar zoete koekjes en heeft de Arabica koffie uit Latijns Amerika juist iets weg van pure chocolade.

Het proces

Niet alleen de boon zelf, maar ook het proces bepaalt voor een groot deel de uiteindelijke smaak. Inmiddels is het proces uiteraard wat gemoderniseerd, maar het principe is hetzelfde gebleven. Het vruchtvlees van de koffieboon wordt er meestal afgehaald, waarna de bonen worden gewassen en gedroogd in de zon. Hier vinden we de tweede reden waarom koffie verschillend smaakt,. Een ongewassen koffiebes heeft namelijk een andere (meer diverse) smaak dan gewassen bessen. Waarna we meteen bij het tweede proces aankomen, namelijk het branden van de gedroogde bonen.

Het brandprofiel

Het brandproces, ook wel het brandprofiel genoemd, zorgt ervoor dat de bonen hun prachtige bruine en herkenbare kleur krijgen. De mate waarop ze gebrand worden zorgt voor de uiteindelijke smaak. Bij koffiecups is dit goed terug te herkennen en staat de intensiteit van de smaak duidelijk aangegeven. Zo is het makkelijk om de juiste koffie te kiezen voor het juiste moment. Denk aan donker gebrande bonen voor espresso en licht gebrande bonen voor een heerlijke macchiato.

Hoe je koffie bewaart

Hoewel deze reden iets anders in elkaar zit, vonden we het toch belangrijk om te delen. Het is namelijk essentieel om goede koffie op de juiste manier te bewaren, zodat de smaak niet verloren gaat. Bewaar jouw voorraad koffie dus op een koele en droge plek. De smaak van koffiebonen neemt namelijk na twee weken al af (als de zak geopend is). Gelukkig kun je koffiecups veel langer bewaren, omdat de koffie extra beschermd wordt door de capsule. Zo geniet je veel langer van je vers gezette kopje uit de koffiemachine. Waarmee we bij de laatste reden aankomen en die heeft alles te maken met je persoonlijke voorkeuren.Jouw persoonlijke smaak

De laatste reden dat je de ene koffie lekkerder vindt dan de andere is natuurlijk je persoonlijke smaak. Om je het wat makkelijker te maken, hebben we hieronder vijf smaken op een rij gezet om bij de open haard van te genieten.

Kleine medium gebrande koffiebonen uit Peru voor een heerlijke espresso met een gemiddelde intensiteit
Arabica koffiebonen uit Latijns-Amerika voor een klein kopje koffie met de intense tonen van chocolade
Arabica koffiebonen uit Colombia zorgen voor een beetje fruitigheid en een espresso met een lichte intensiteit
De combinatie Arabica bonen uit Kenia en China zorgen voor een sterke basis, die perfect is voor het maken van een romige lungo
Gewassen Colombiaanse bonen zorgen voor een soepele blend met zachte tonen en heerlijke aroma’s

 

Meer interieurtips? Bekijk dan de onderstaande blogs!