Hoe leg je perfect graszoden? Een stap-voor-stap handleiding

Kale en bemoste plekken in het gazon zijn voor elke tuinliefhebber een doorn in het oog. Sta je voor de uitdaging om een compleet nieuw gazon aan te leggen? Dat kost tijd en geduld. Maar voor kleinere tuinen bieden graszoden een snelle oplossing: binnen no-time ligt er een fris, groen gazon. Wil je zeker weten dat je nieuwe graszoden goed gaan groeien? Wij hebben de belangrijkste stappen voor het leggen van graszoden overzichtelijk voor je op een rij gezet.

Stap 1: De juiste voorbereiding

Wil je een mooi, strak gazon? Dan moet je de juiste grasmatten kopen en je goed voorbereiden. Verwijder eerst het oude gras of andere begroeiing; een graszodensnijder kan hierbij handig zijn. Geen bestaand gazon? Zorg dan dat de ondergrond vrij is van onkruid, stenen en ander vuil. Deze obstakels maken het lastig om de grond goed egaal te krijgen en kunnen uiteindelijk door het gras heen komen. Een vlakke, schone basis is echt nodig om je graszoden goed te laten hechten en het beste resultaat te krijgen.

Stap 2: Egaliseer en bemest de grond

Wil je dat je gras goed groeit? Dan moet je zorgen voor een stabiele, voedingsrijke ondergrond. Leg een laag van 30 tot 40 centimeter zwarte grond of teelaarde aan en verrijk deze met een bodemverbeteraar. Om een gelijkmatige basis te krijgen, spit je de grond tot zo’n 20 centimeter diep om en druk je deze daarna licht aan. Zo kunnen de graszoden stevig wortelen en krijgen ze precies de voedingsstoffen die ze nodig hebben voor een gezond, groen gazon.

Stap 3: Het leggen van de graszoden

Als je begint met het uitrollen van de graszoden, start dan bij een rechte kant van je tuin, zoals langs een terras of stoep. Werk vanuit een hoek en leg de zoden strak tegen elkaar aan, zonder dat ze overlappen. Wil je zeker weten dat alles mooi recht ligt? Gebruik dan een touw of plank als leidraad. Op die manier kun je scheve rijen voorkomen. Heb je wat kleinere stukken nodig? Snijd de graszoden dan eenvoudig op maat met een scherp mes of een schop.

Stap 4: Zorg voor een goed patroon

Een belangrijk detail bij het leggen van graszoden is om ze in halfverband te leggen, net als bij een gemetselde muur. Door de naden steeds te verspringen, voorkom je dat alle lijnen op één lijn liggen en creëer je een sterke, gelijkmatige grasmat. Druk de zoden stevig tegen elkaar aan en gebruik een plank om ze goed aan te laten sluiten. Probeer niet onnodig over de net gelegde zoden te lopen. Is het toch nodig? Leg dan planken neer om schade aan het gras te voorkomen.

Stap 5: Direct na het leggen water geven

Heb je de graszoden gelegd? Dan is water geven de volgende belangrijke stap! Sproei het gras direct grondig, zodat de zoden goed vochtig worden en stevig kunnen hechten aan de ondergrond. Bij warm weer kan het handig zijn om de graszoden in delen te leggen en elk deel meteen te beregenen om uitdroging te voorkomen. Zorg er in de eerste dagen na het leggen voor dat de zoden continu vochtig blijven. Valt er geen regen? Sproei dan in de avond om uitdroging tegen te gaan en je gras een goede start te geven.

Stap 6: Eerste maaibeurt en onderhoud

Na ongeveer tien tot veertien dagen zijn de graszoden goed vastgegroeid, en kun je het water geven rustig afbouwen. Zie je dat het gras zes tot acht centimeter hoog is? Dan is het tijd voor de eerste maaibeurt! Zorg dat je de graslengte nog iets langer houdt en maai niet meer dan een derde van de hoogte af. Na twee weken kun je voorzichtig het gazon betreden, en na een maand is je grasmat helemaal klaar voor gebruik.

Meer interieurtips? Bekijk dan de onderstaande blogs!