Huis moderniseren? Dit heb je nodig

Je huis moderniseren is altijd een goed idee. Je vergroot er immers je eigen woongemak mee, verlaagt dikwijls je energieverbruik en verhoogt tegelijkertijd de woningwaarde. Dat kan goed van pas komen als je je woning in de toekomst wilt verkopen. Of je nu kiest voor grote of kleine ingrepen, elke woningaanpassing vraagt om een goede voorbereiding. Daarom lees je in dit artikel waar je aan moet denken als je je woning wilt moderniseren.

1. Inventariseren

Als je grofweg een idee hebt van de aanpassing(en) die je wilt uitvoeren, is het verstandig om informatie in te winnen bij diverse aannemers en bouwbedrijven over de verwachte kosten, duur, impact en inhoud van de klus. Door informatie in te winnen bij verschillende partijen en deze informatie met elkaar te vergelijken, verzeker je jezelf ervan een goede en passende deal te kunnen sluiten.

2. Budgetteren

Iedere verbouwing kost geld, vaak méér geld dan je verwacht. Het is daarom van belang om een zorgvuldig financieel plan op te stellen. Maak een begroting van de kosten en houd daarbij ruimte voor ‘onvoorziene uitgaven’. Op die manier voorkom je dat je financieel in de knel komt als je tijdens de verbouwing op onaangename verrassingen stuit.

3. Financieren

Het financieren van een verbouwing kan op diverse manieren. Je kunt er je spaargeld voor aanspreken, maar ook kiezen voor het afsluiten van een extra hypotheek of een lening aanvragen. Als je energiebesparende maatregelen uitvoert, kun je ook aanspraak maken op subsidies van de gemeente of deze voordelig meefinancieren in je hypotheek.

woonkamer beige
4. Afspraken

Als de financiering geregeld is, kun je afspraken vast gaan leggen met de aannemer. Leg alle afspraken die je maakt zo uitgebreid mogelijk vast op papier, voordat de verbouwing van start gaat. Op die manier kunnen er geen misverstanden ontstaan. Zorg dat je tenminste de volgende punten vastlegt:

  • Een gedetailleerde omschrijving van de klus
  • De data van (tussentijdse) oplevering
  • De prijs van de gehele klus (incl. arbeids- en materiaalkosten en BTW)
  • De betalingsvoorwaarden

Meer interieurtips? Bekijk dan de onderstaande blogs!