Je woning verhuren? Dit moet je doen

Als je overweegt om je woning te verhuren, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar manieren om de verhuur zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor potentiële huurders. Maar voordat je je woning op de markt zet, is het echter belangrijk om te weten wat er allemaal komt kijken bij het verhuren van een woning. In deze blog bespreken we de voordelen van het verhuren van je woning, waar je op moet letten bij het vinden van de juiste huurder en geven we tips voor het verhuren van je woning.
Voordelen van het verhuren van je woning

Het verhuren van je woning kan een aantal geweldige voordelen met zich mee brengen. Het eerste en belangrijkste voordeel is uiteraard dat het een goede bron is van een passief inkomen.

Een ander voordeel van het verhuren van je woning is, dat het meer zekerheid biedt. Het kan voorkomen dat een woning komt leeg te staan omdat iemand tijdelijk verhuist voor het werk, maar de woning niet gelijk wilt verkopen. In dit geval is het verstandig om te kiezen voor het verhuren en de woning niet leeg te laten staan en prooi te maken voor krakers of inbrekers.

Hoe vind je goede huurders? 3 tips

Je kunt niet genieten van de voordelen van het verhuren van je woning als je geen goede huurders hebt. De verkeerde huurders kunnen voor veel ellende zorgen. Bekijk deze tips voor het vinden van goede huurders.

 

drie mensen die een lijstje doornemen
Vraag altijd naar referenties

Door referenties te vragen van werkgevers en vorige woningeigenaren kun je een goed beeld krijgen van hoe de huurder zich zal gedragen. Indien de huurder vaak betalingsachterstand had of niet lang voor de werkgever gewerkt heeft, is dit een goede indicatie van een slechte huurder.

Gebruik een verhuurmakelaar

Verhuurmakelaars hebben een groot netwerk en kunnen je helpen bij het vinden van een geschikte huurder voor je woning. De ervaring van deze professionals geeft je meer zekerheid over een geschikte huurder.

Laat huurders een VOG aanvragen

Een VOG aanvragen is een duidelijke manier om overzicht te krijgen in de belangrijke criteria voor een huurder. Indien ze geen VOG kunnen krijgen, is het geen goed idee met deze huurder in zee te gaan.

Stel een goed huurcontract op

Een goed huurcontract is belangrijk. Hier volgen een aantal punten waar je op moet letten bij het opstellen van een goed huurcontract:

  • Zet alle afspraken duidelijk in het contract
    Vooral de huurprijs, het betalingstermijn, de duur van de overeenkomst en uiteraard de huisregels.
  • Zet alle verantwoordelijkheden duidelijk in het contract
    Wat gebeurt er als er een lekkage is? Of als er muizen zijn? Stel in het contract duidelijk op wie welke verantwoordelijkheden draagt, zodat er geen problemen kunnen ontstaan over de nodige reparaties.
  • Vergeet niet afspraken te maken over opzegging
    Om te voorkomen dat je van de een op de andere dag geen huurders meer hebt, is het verstandig om duidelijke afspraken over opzegging in het contract te formuleren.

Meer interieurtips? Bekijk dan de onderstaande blogs!