Kan mijn serre tegen een storm?

Een serre is een fijne en handige toevoeging aan je huis. Het biedt je de mogelijkheid om het hele jaar door van je tuin te genieten. Vooral met het onvoorspelbare weer in Nederland is het altijd fijn om de mogelijkheid te hebben om buiten te zitten, ondanks het weer. Toch merken we door het veranderende klimaat dat er een toename is van extreme weersomstandigheden. Het daarom handig om te weten of je serre ook goed bestand is tegen een storm. Wat zijn de factoren die bepalen of je serre een storm kan doorstaan?

 

De robuustheid van serre materialen

Het materiaal dat gebruikt is voor jouw serre speelt natuurlijk een grote rol in de stormbestendigheid. Traditioneel worden serres gebouwd met aluminium of hout. Aluminium staat bekend om zijn sterkte en duurzaamheid, waardoor het een uitstekende keuze is voor het frame van een serre. Hout kan ook een goede optie zijn, mits het goed behandeld is om rot en insectenschade te voorkomen. In geval van schade is hout niet goed bestand tegen een storm. Naast de materialen is het ook belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de constructie en de dikte van de materialen voor de stabiliteit van je serre.

 

Hoe glas en polycarbonaat presteren bij een storm

Glas en polycarbonaat zijn de twee meest gebruikte materialen voor de beglazing van serres. Glas heeft een esthetische aantrekkingskracht en biedt helder zicht, maar kan kwetsbaar zijn tijdens zware stormen. Versterkt of gehard glas is een betere keuze als je in een gebied woont met frequente stormen. Polycarbonaat daarentegen is lichter en flexibeler, wat betekent dat het beter bestand is tegen impact en minder snel breekt. Beide materialen hebben hun voor- en nadelen. De keuze hangt dus af van je eigen behoeften en natuurlijk de stormfrequentie in jouw regio. Mocht het glas toch beschadigen door een onverwachte storm, is glas repareren een makkelijke karwei voor een glaszetter.

 

Afdichting en waterdichtheid

Een goed ontworpen serre moet niet alleen stevig zijn, maar ook volledig waterdicht. De afdichting van de ramen en deuren speelt hierbij een belangrijke rol. Rubberen afdichtingen en siliconenkit zijn veelgebruikte materialen om te voorkomen dat water binnendringt. Een goede afdichting voorkomt niet alleen waterschade, maar helpt ook om de energie-efficiëntie van je serre te behouden. Regelmatige inspectie van de afdichtingen kan helpen om kleine problemen op te sporen voordat ze uitgroeien tot grote, kostbare reparaties.

 

Verankering en fundering voor extra stabiliteit

De fundering van je serre is net zo belangrijk als het materiaal van het frame. Een stevige fundering zorgt ervoor dat de serre stevig op zijn plaats blijft, zelfs bij zware windstoten. Het gebruik van betonnen voetstukken en ankers kan extra stabiliteit bieden. Daarnaast helpt een goede verankering om de krachten van de wind te verdelen en te voorkomen dat de serre omver wordt geblazen. Overweeg om bij de bouw van je serre professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat de fundering en verankering voldoen aan de eisen voor stormbestendigheid.

 

Onderhoud tips voor een stormbestendige serre

Regelmatig onderhoud is essentieel om de levensduur van je serre te verlengen en stormschade te voorkomen. Controleer regelmatig op scheuren in het glas en vervang indien nodig. Mocht er schade zijn, zoek dan snel naar manieren om glas te repareren en overweeg het aanvragen van een offerte glaszetter om professionele hulp in te schakelen. Het schoonmaken van de goten en regenpijpen om verstoppingen te voorkomen is ook belangrijk. Kleine reparaties en preventief onderhoud kunnen grote problemen tijdens een storm voorkomen en zorgen ervoor dat je serre in topconditie blijft.

 

Een stormbestendige serre

Met de juiste materialen, een stevige constructie, goede afdichting en regelmatig onderhoud kan je serre gemakkelijker een storm doorstaan. Denk goed na over de constructie en het materiaal dat je gaat gebruiken voordat je begint met het bouwen van je nieuwe serre. Als er veel stormen zijn in jouw regio is het aan te raden om polycarbonaat platen te gebruiken in plaats van glas om eventuele schades te voorkomen. Laat schade wel gelijk repareren door een professional zodat de serre niet verder schade op kan lopen. Zo is jouw serre klaar voor elke storm.

 

Meer interieurtips? Bekijk dan de onderstaande blogs!