Laat je houten vloer opknappen in 4 stappen

 Heb jij een echte houten vloer in je woning, maar is het zijn glans en frisse look verloren door de jaren heen? Maak je geen zorgen: in de meeste gevallen is het mogelijk om de houten vloer op te knappen. Met de juiste behandeling oogt het weer als nieuw en gaat de vloer nog jaren mee! Hieronder lees je hoe het opknapwerk in 4 stappen verloopt.

Stap 1: Voorbereiding en inspectie

De aller eerste stap is een goede voorbereiding. Zoek een betrouwbare vloerenspecialist die je kan helpen bij het opknapproces. Van Houdt Vloeren is hier een goed voorbeeld van. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze je voorzien van professioneel advies en een passend plan van aanpak. Zorg er daarnaast voor dat je zelf een goede planning maakt, aangezien je de ruimte toch helemaal leeg moet halen en een tijdje niet kunt gebruiken. Wanneer de specialisten arriveren, zullen ze de vloer eerst grondig inspecteren op grote beschadigingen. Indien nodig kunnen ze dan reparaties uitvoeren in plaats van enkel een opfrisbeurt. Deze extra stap zorgt ervoor dat alle problemen op de juiste manier worden aangepakt.

Stap 2: Houten vloer schuren

Vervolgens zullen de specialisten de houten vloer schuren om de oude afwerkingslaag en oneffenheden te verwijderen. Ook maakt dit proces het hout klaar voor de nieuwe behandeling. Omdat professionals beschikken over speciale apparatuur, kan dit schuren stofarm gebeuren. Dat scheelt een hoop rommel en schoonmaakwerk. Daarnaast besteden ze extra aandacht aan details zoals V-groeven en de lastige hoeken van de kamer.

Stap 3: Behandeling van het hout

Na het schuren is het tijd om de houten vloer opnieuw te behandelen. Dit kan met een olie, lak of hardwax (of combinatie). De beste keuze is helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en het gebruik van de ruimte. Olie geeft de vloer een natuurlijke uitstraling en benadrukt de houtnerf. Lak sluit het hout af en biedt sterke bescherming tegen vocht en vuil. Hardwax combineert de voordelen van beide behandelingen. De keuze van de behandeling bepaalt dus niet alleen het uiterlijk van de vloer, maar ook de mate van onderhoud. Laat je altijd goed infomeren over de mogelijkheden voor jouw eigen vloer.

Stap 4: Afwerking en oplevering

De laatste stap is de afwerking en oplevering van je opgeknapte vloer. Na de behandeling moet de olie, lak of hardwax minimaal 24 uur drogen voordat je over de vloer mag lopen. Dit is belangrijk voor een strak en duurzaam eindresultaat. Zodra alles droog is, kunnen er eventueel plinten worden geplaatst om de vloer mooi af te werken. Daarna kunnen de meubels weer terug de kamer in en is het tijd om te genieten van de prachtige houten vloer!

Meer interieurtips? Bekijk dan de onderstaande blogs!