Met deze mindset creëer je een fantastisch en toekomstbestendig interieur
Tijden veranderen snel en dat zie je op verschillende manieren terug. Aan de ene kant zie je dit aan het straatbeeld. Gebouwen krijgen bijvoorbeeld een andere uitstraling vanwege andere architectuurstijlen. Maar ook de binnenkant van het interieur verandert. Dit komt in de eerste plaats omdat er om de zoveel tijd andere stijlen in zijn, maar tegelijkertijd heeft dat ook met de mentaliteit van een bepaalde tijd te maken. Maar welke mindset past bij 2024 en de toekomst? Dat lees je in dit artikel, zodat je je interieur daarop kunt aanpassen.
Een duurzame lifestyle en woning
Een duurzame lifestyle is steeds populairder en je kunt zelfs stellen dat we met een trend te maken hebben. Dit zie je duidelijk terug aan de vele interieurkeuzes die mensen maken. Ze laten bijvoorbeeld een warmtepomp installeren en gaan volledig van het gas af. Daardoor hebben ze bijvoorbeeld energiezuinige inductieplaten, koelkasten en ga zo maar verder.
Ook met betrekking tot de vloer, maken veel mensen tegenwoordig duurzame keuzes. Je ziet in veel nieuwe woningen bijvoorbeeld veel gietvloeren. Dit komt mede omdat deze een harmonieuze uitstraling met zich meebrengen en een zeer lange levensduur hebben.
We gaan op een positieve manier terug in de tijd
Iets wat je ook veelvuldig ziet: mensen gaan terug in de tijd met hun interieur. Naar de toekomst kijken is natuurlijk belangrijk, maar een beetje nostalgie in het interieur kan natuurlijk ook geen kwaad. De jaren 70 zijn op dit moment bijvoorbeeld populair. Het interieur uit de jaren 70 kenmerkt zich door veel prints, natuurlijke materialen, warme houtsoorten en behang met grafische vormen.
Maar ook interieurstijlen uit de jaren 90 zijn op dit moment erg in trek. De jaren 90 kenmerkt zich door het nostalgische bloemetjesbehang, mooie houten vloeren en de kleuren wit en beige. Ook stond deze tijd bekend om het minimalisme en juist in deze tijd is die stijl ook weer in trek.
Weg met het ongeremde consumentisme
Constant nieuwe producten kopen om daarmee status te verkrijgen bij mensen in de omgeving is een lange tijd populair geweest. Dit heeft natuurlijk mede te maken met de welvaartsgroei. Consumentisme heeft onze maatschappij natuurlijk veel voordelen gebracht. Het heeft onder meer voor nieuwe uitvindingen gezorgd en bepaalde vormen van luxe maken het leven natuurlijk ook veel aangenamer.
Tegelijkertijd is onze maatschappij zich nu ook bewust van het feit dat consumentisme een keerzijde heeft. Constant nieuwe producten kopen is immers slecht voor het milieu. In de hedendaagse interieurs vind je om die reden ook veel gebruikte en/of energiezuinige producten terug. Denk aan tweedehands meubels of een keuken die van natuurlijk materiaal is vervaardigd. Duurzaamheid heeft plaatsgemaakt voor ongeremd consumentisme en dat is natuurlijk fijn voor de gehele wereld.