Tips voor het ontwerpen van een duurzame woning
Duurzaamheid is al jaren een veelbesproken thema. Vooral bij het ontwerpen van een nieuw huis of het verbouwen en renoveren van een bestaand huis, is het belangrijk om na te denken over manieren om je woning duurzamer te maken. Om jou te helpen hebben we hier een aantal tips voor het ontwerpen van een duurzame woning.
Duurzame bouwmaterialen
Bij een verbouwing of het ontwerpen van een nieuwe woning, is het slim om te kiezen voor duurzame bouwmaterialen. Dit zijn materialen die op een duurzame manier gemaakt zijn en niet of nauwelijks schadelijk zijn voor het milieu en je gezondheid. Voorbeelden van duurzame materialen zijn hout, bamboe, natuursteen en gerecycled metaal.
Isolatie
Door te investeren in isolatie voor je huis, kun je voorkomen dat er energie verspild wordt. Isolatie zorgt ervoor dat je huis comfortabeler en energiezuiniger wordt. Hiermee kan je uiteindelijk geld besparen. Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren waaronder spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en het vervangen van enkelglas door dubbelglas.
Energiezuinige apparaten
Huishoudelijke apparaten, zoals een koelkast of een wasmachine, heeft iedereen nodig. Het grootste deel van het stroomverbruik gaat hier naar toe. Door te investeren in energiezuinigere apparaten kan je veel energie besparen. Kies daarom voor apparaten met een energielabel van A of A+. Door je oude apparaten te vervangen door nieuwe, kun je wel honderden euro’s per jaar besparen. Daarnaast draag je ook bij aan een beter milieu.
Maak gebruik van zon(licht)
Als je duurzaam wilt wonen, is het slim om handig gebruik maken van zonlicht. Allereerst kun je grote ramen en deuren laten plaatsen, zodat er veel natuurlijk licht binnen in huis komt. Op deze manier kun je langer van het buitenlicht genieten en verbruik je minder energie. Ook kun je zonnepanelen laten plaatsen door solarite. Dit is een flinke investering in je woning, maar zo ben je wel duurzaam bezig. De zon geeft namelijk gratis energie. Na een aantal jaar zal je de gemaakte investering ook terugverdienen.

Slimme technologie
Ook het investeren in slimme technologie, zoals slimme thermostaten en slimme verlichting, kan energie besparen. Slimme technologie is technologie die op een duurzame en efficiënte manier ontwikkeld zijn geworden. Het bespaart energie in je woning door apparaten automatisch uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn.
Als je deze tips meeneemt bij het ontwerpen van een woning of bij het verbouwen van je bestaande woning, ben je slim en verantwoord bezig. Een beetje extra letten op duurzaamheid kan bijdragen om de impact op het milieu te verminderen. Het zal een echte investering zijn om een duurzame woning te creëren, maar uiteindelijk bespaar je wel veel energie en kosten hiermee.