Vijf veelgemaakte fouten bij het plaatsen van plinten

In deze blog beschrijven we vijf veel gemaakte fouten als mensen zelf plinten plaatsen. Na het lezen van dit artikel kun jij voorkomen dat je niet een van deze veel voorkomende fouten maakt.

1. Het gebruik van te dunne plinten

De eerst fout die men vaak maakt begint bij de keuze van het formaat plint. Plinten zijn er in verschillende hoogtes, maar ook in verschillende diktes. De dikte van de plint heeft namelijk een functie. De dikte van de plint moet zijn afgestemd op de grote van de kier tussen de vloer en muur. De plint dient minimaal 1mm dikker te zijn dan de kier. Voornamelijk bij houten- en laminaat vloeren is er een kier tussen de vloer en de muur. Deze kier is er zodat de vloer wat kan uitzetten door de warmte en omdat het voor vloerenleggers vaak lastig is om de vloer strak tegen de muur te leggen.

Deze kier wil je in principe niet meer zien nadat de plinten zijn geplaatst. Kies hierom voor een plint die dikker is als deze kier. Meet de kier op en stem hier de plint dikte op af.

Meestal volstaat een 12mm dikke plint. Maar anders kan er ook worden gekozen voor een 15mm of 18mm dikte. De 9mm variant is vaak te dun voor houten- en laminaat vloeren. Deze variant kan wel prima bij gietvloeren, aangezien deze vloeren geen kieren hebben.

 

2. De afmetingen bepalen met een rolmaat

Veel mensen gaan vaak de muur netjes opmeten en gaan daarna de plinten op maat zagen. De intentie is in principe goed, echter worden hierdoor veel meet fouten gemaakt. Dit heeft meerdere oorzaken. Muren zijn meestal niet helemaal recht, dus als je de muur onderaan op meet, kan dit een andere lengte geven dan dat je de muur opmeet op 5cm hoogte. Ook is dit meer tijds intensief, je moet namelijk eerst meten met de rolmaat, en daarna nog goed aftekenen op de plint. Gebruik de rolmaat alleen als het niet anders kan.

Een methode die een beter resultaat geeft is zoveel mogelijk de plinten zelf gebruiken om direct op af te tekenen. Zet de eerste plint in de hoek en zet daarna de volgende er tegenaan. Zet dan simpelweg een streepje op de plint waar je hem moet inkorten of een verstekhoek moet zagen.

Deze laatste methode is tijdsbesparend en zorgt er voor dat je minder fouten maakt.

 

3. Het gebruiken van de verkeerde lijm

Een andere gemaakte fout is een verkeerde lijm gebruiken. Deze fout is makkelijk gemaakt aangezien er in veel bouw winkels, de lijmkit direct naast de plinten verkoop wordt aangeboden.

Het nadeel van lijmkit zit hem voornamelijk in de aanvangsthechting in combinatie met de droogtijd. Zoals eerder besproken zijn de meeste muren niet helemaal recht. Als je dan een lijm gebruikt met een lage aanvangsthechting, komt de plint gelijk weer los van de muur en zul je de plint moeten aandrukken totdat de lijm hard is. Dit is een enorm inefficiënte manier en komt het resultaat niet ten goede.

De enige en juiste lijm is High-Tack montagekit. Dit is een erg dikke stugge kit met een hoge aanvangshechting. Dit houd in dat de plint direct plakt aan de muur en dat je de plint in principe niet hoeft te ondersteunen.

 

4. Het gebruik van een verstekbak

Met behulp van een verstekbak kun je met een handzaag verstek zagen. Veel mensen denken dat dit de enige manier is om verstek te zagen.

Een betere manier is om een elektrische afkortzaag te gebruiken. De meeste afkortzagen hebben de mogelijkheid om verstek te zagen. Dit is niet alleen tijdsbesparen, ook zorgt dit voor veel zuiverdere zaagsnedes.

 

5. Plinten afkitten op gekleurde muren

In de meeste situaties is het goed om de plinten af te kitten tegen de muurzijde aan om zo geen kiertjes meer te zien. Dit geld echter voornamelijk als zowel de plint als de muur wit is. Als de muur gekleurd is (met name de wat donkerdere kleuren) zie je erg snel elke oneffenheid in de kit. Hier ontkom je haast niet aan omdat de meeste muren een lichte structuur hebben. Als je weinig ervaring hebt met kitten dan raden wij dit af. Dit gaat het resultaat dan niet ten goede komen. Als de muren achteraf nog geschilderd worden dan kan het uiteraard wel. Echter bij gekleurde muren vallen de kiertjes sowieso een stuk minder op dus hier is dat ook minder snel nodig.

werker

Als je toch besluit om het te proberen, dan is het advies om de kit goed in te spuiten met water voordat je hem afstrijkt. Hierdoor wordt de kit vloeibaarder en plakt hij minder in de structuur van de muur.

Door aandacht te besteden aan deze veelgemaakte fouten en de juiste voorbereiding, voorkom je problemen bij het plaatsen van plinten en zorg je voor een professioneel resultaat waar je trots op kunt zijn. Wil je verzekerd zijn van een perfecte afwerking bij je vloer? Overweeg dan om je plinten door een professional te laten plaatsen. Bij Plinten Professional kun je terecht voor een breed assortiment plinten inclusief vakkundige montage – zodat jij zeker weet dat het eindresultaat perfect in orde is!

Meer interieurtips? Bekijk dan de onderstaande blogs!