Wandbekleding – zo geef je jouw wanden een originele uitstraling

De wanden in een huis kunnen het interieur samenbrengen. Er is niets mis met strakke witte wanden, maar een kleur, structuur of patroon kan nét die twist geven die je interieur nodig heeft om te stralen. In dit artikel lees je welke originele mogelijkheden er tegenwoordig allemaal zijn op het gebied van wandbekleding.

1. Een aaibare wand

Een populaire trend in de woonwereld is het wandkleed. Je kunt ervoor kiezen om een stuk vloerbedekking op de wand te bevestigen, maar eenvoudiger is het ophangen van een vloerkleed of speciaal wandkleed aan een gordijnrails, roede of ander ophangsysteem. Dergelijke wandkleden zijn er in allerlei uitvoeringen, waardoor er voor in ieder interieur wel een passende te vinden is.

Een wandkleed is echter niet enkel een stijlstatement, maar heeft tevens enkele praktische voordelen. Het werkt namelijk isolerend en geluiddempend. Een wandkleed zorgt immers voor een extra laag over de muur, waardoor warmte wordt vastgehouden en geluiden minder weerkaatst kunnen worden.

Poster aan de muur
2. Een statement wand

Ook kun je een statement maken door behang op de wand aan te brengen. Al is het zo dat behang soms nog een ietwat stoffig imago heeft, tegenwoordig is er behang verkrijgbaar in allerlei prints, patronen, kleuren en structuren. Behang is veelzijdig en is toe te passen binnen iedere woonstijl. Zo kun je kiezen uit een schilderachtige print, een grafisch patroon, een metallic look of een speels structuurbehang.

3. Een natuurlijke wand

Eveneens populair is het aanbrengen van wandpanelen of plakstrips bekleed met natuurlijke materialen, zoals hout, kokos, bamboe, boomschors, steen, schelpen of zelfs met mos of planten. Ook dit type wandbekleding heef een aangename geluiddempende werking.

Deze wandbekleding wordt vaak toegepast door één of enkele panelen tegen een wand te plaatsen of het te gebruiken in de vorm van lambrisering. Voor de tweede toepassing zijn met name plakstrips geschikt, waarvan hout- en steenstrips het meest voorkomend zijn. Je koopt deze wandbekleding doorgaans bij een speciaalzaak als Isodeco of de grotere bouwmarkt. Het is maar net wat bij jouw interieur past.

Moswand aan de muur

Meer interieurtips? Bekijk dan de onderstaande blogs!