Wat is een industriële woonstijl precies?

We lezen en horen er vaak over: de industriële woonstijl. Maar wat wordt hier nu precies onder verstaan en zijn er ook variaties binnen een industrieel interieur? In dit artikel lees je er alles over!

Industriële eethoek met plantjes
Waar vindt het industriële interieur zijn oorsprong?

Denk New-York, denk aan grote voormalige kantoorpanden, die inmiddels verlaten zijn en waar mensen in de -vaak immense kale ruimte- hun eigen woonspace hebben gecreëerd. Je ziet de metalen luchttoevoer buizen nog langs het plafond lopen; het onafgewerkte plafond. De lampenkappen zijn kenmerkend industrieel, vaak met een brede emaille kap in legergroene kleur, of juist van melkkleurig glas. Op de kale betonvloer liggen perzische tapijten en de woonruimte is verder ingericht met moderne meubels. Deze sfeer ligt aan de basis van een industrieel interieur.

Variaties op het industriële interieur

Maar ook bestaan hier variaties op, zoals de bauhaus-stijl. Deze begin 20e eeuw stijl was uitermate modernistisch. Sterker, menig witte kubusvilla van dit moment kent een bauhaus karakter. Deze woningen worden nogal eens, vooral door échte liefhebbers, eclectisch ingericht. Dit wil zeggen dat men (het beste van) verschillende interieurstijlen met elkaar mengt en perfect op elkaar afstemt. Zo ontstaat er een über origineel interieur wat haast niet overtroffen kan worden, aangezien het zó eigen is en de smaak van bewoner blootlegt. Daarbij komt dat je een dergelijke inrichting niet in één dag bij elkaar geshopt hebt. Meestal is dit het resultaat van jarenlang verzamelen.

Is zo’n lange periode niet aan jou niet besteed, bezoek dan zeker eens curiosawinkels, antiekmarktjes en dergelijke. Maar ook seventies en eighties designobjecten kun je er gewoon in kwijt, want dat is juist het leuke van een eclectische woonstijl; mix and match!

Hoe creëer je zelf een industrieel interieur?

Een industrieel interieur heeft een wat zakelijk, stoer en robuust karakter. Is het een woonplek, of een zakelijke design plek? Doordat de sfeer en beleving in elkaar overlopen en er met name gewerkt wordt met stoere materialen krijgt het interieur smoel.

  • Een industrieel interieur vraagt om een deels onafgewerkte betonlook, denk aan (delen van) vloeren, muren en/of het plafond
  • RVS metalen details mogen terugkeren in meubelen – zie bijvoorbeeld industriele meubels van Robuuste Tafels
  • Gebruik bij voorkeur échte materialen, zoals onbehandeld hout, RVS/ aluminium, glas, beton, natuursteen
  • Enkele kale witte muren, met een fotopaneel doen het geweldige om de sfeer kracht bij te zetten
  • Wit, beton, metaal, hout en glas combineren geweldig met aardse tonen zoals grijs, bruin, antraciet. Om de inrichting wat extra spice te geven, combineer je deze aardse tonen met enkele heldere kleuren, zoals rood, blauw of groen. Een fragment in het vloerkleed of gordijnen kan al voldoende zijn.

Heb jij voldoende inspiratie opgedaan om zelf aan de slag te gaan? Zorg er dan wel voor dat je meubels ook echt industrieel van toon zijn. Maak alvast een moodboard (collage) om de musthaves en algehele sfeer in kaart te brengen!

Meer interieurtips? Bekijk dan de onderstaande blogs!