Wat zijn de voor-en nadelen van een inloopdouche

Een inloopdouche is een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een moderne en ruime badkamer. Een inloopdouche is een open doucheruimte zonder douchedeur of gordijn, die meestal direct op de vloer van de badkamer is geïnstalleerd. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een inloopdouche? In deze blog bespreken we deze punten zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken bij het verbouwen van je badkamer.

Voordelen van een inloopdouche

De voordelen van een inloopdouche zijn erg divers. Zo zorgt een inloopdouche voor een ruimtelijk gevoel in de badkamer. Doordat er geen douchedeur of gordijn is, oogt de ruimte groter en heeft de badkamer een open karakter. Dit is ideaal voor de wat kleinere badkamers, waarbij het plaatsen van een douche met deur of gordijn de ruimte beperkt en kleiner doet lijken.

Een ander voordeel van een inloopdouche is dat het makkelijk schoon te maken is. Er zijn geen douchedeuren, waardoor er geen plekken zijn waar vuil en zeepresten zich kunnen ophopen. Je hoeft dus geen moeite te doen om de douchedeuren schoon te maken of te ontkalken. Bovendien kun je de vloer van de badkamer makkelijk en snel schoonmaken, omdat er geen drempel is waar vuil en water zich kunnen ophopen.

Een inloopdouche is ook erg toegankelijk, vooral voor mensen die slecht ter been zijn. Doordat er geen drempel is, hoef je niet over een opstaande rand te stappen om in de douche te komen. Dit maakt het gebruik van de douche veiliger en comfortabeler. Bovendien kun je de inloopdouche aanpassen aan je eigen wensen, bijvoorbeeld door een zitje te plaatsen.

Mogelijke nadelen van een inloopdouche

Een nadeel van een inloopdouche is dat er meer kans is op spatten. Doordat er geen douchedeur of gordijn is, kan het water makkelijker buiten de douche stromen en de badkamervloer nat maken. Dit kan gevaarlijk zijn als je uitglijdt over het natte oppervlak. Om dit te voorkomen, kun je ervoor kiezen om een douchewand te plaatsen of douchedeuren te kopen. Douchedeuren zijn ook handig als je net wat meer privacy wilt in de inloopdouche. Er zijn diverse mogelijkheden om de inloopdouche af te sluiten, zonder het ruimtelijke karakter te verliezen.

Een ander nadeel van een inloopdouche dat kan voorkomen is dat de badkamer temperatuur en luchtvochtigheid sneller kunnen toenemen. 

Badkamer met blauwe lichten en badkuip

Doordat er geen deur of gordijn is, kan de stoom van het warme water zich makkelijker verspreiden in de badkamer. Hierdoor kan er schimmelvorming ontstaan op de muren of het plafond van de badkamer. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig de badkamer te ventileren en de luchtvochtigheid op peil te houden.

Meer interieurtips? Bekijk dan de onderstaande blogs!