Dit zijn de meest populaire tuintrends van 2023

Het nieuwe jaar is begonnen en dat is voor velen het startsein om te beginnen met het uitwerken van de ideeën voor de tuin. Wil je optimaal genieten van de tuin in de komende zomer, dan is het aan te raden om op tijd te beginnen met de ideeën, de plannen en de voorbereiding. Om goed voor de dag te komen is het verstandig om te kijken naar de trends op het gebied van tuinaanleg en tuininrichting voor 2023. Wij zetten de meest populaire trends voor je op een rij. Welke van deze trends ga jij toepassen in jouw tuin?
Duurzaamheid

Vandaag de dag is duurzaamheid een belangrijk thema, en dat geldt ook voor het aanleggen en inrichten van een tuin. Het gebruik van hout is daar een goed voorbeeld van. Denk aan schuttingen, tuinmeubilair of vlonders, er wordt in veel onderdelen van de tuin hout gebruikt. Tegenwoordig wordt er steeds meer geproduceerd met duurzaam verkregen hout of hergebruikt hout. Je kunt dit duurzame hout herkennen aan het FSC- of PEFC keurmerk. Niet alleen het hout, maar op andere manieren kun je duurzaamheid in je tuin laten terugkomen. Denk aan kussens voor je tuinmeubilair van gerecycled plastic of tuinverlichting op zonne-energie. Duurzaamheid is op verschillende manieren toe te passen in je tuin.

Geen harde scheiding tussen binnen en buiten

Voorheen werd er heel duidelijk onderscheid gemaakt tussen binnen en buiten. Binnen is om te leven, buiten is om te ontspannen. Echter, vandaag de dag wordt die scheidslijn steeds dunner.

Huis met serre open
Zo kan een veranda in je achtertuin een verlengde van je woning zijn waar je heerlijk kunt genieten, waar je met familie en vrienden kunt eten of waar de kinderen zich middagen lang kunnen vermaken. Op die manier wordt het een verlengstuk van je woning. Laat de natuurlijke elementen doorlopen van je woning naar de tuin, door bijvoorbeeld dezelfde kleuren of een zelfde soort bloemen of planten neer te zetten, of gebruik bijvoorbeeld buiten een vierkante plantenbak die in stijl is met accessoires die in je woonkamer terugkomen. Zo maak je van binnen en buiten één groot geheel. Inspiratie kun je onder andere opdoen bij Plesanto.nl.

Grote bomen

Een andere opvallende trend in het nieuwe jaar, is het gebruik van grote bomen in je tuin. Als je hier de ruimte voor hebt, is het zeker het overwegen waard. Een grote boom geeft namelijk een groot gevoel van ruimte, alsof je de open natuur in je eigen achtertuin kunt geven. Voor velen is dit een bron van rust en een natuurlijk gevoel. Een treurwilg is hier een goed voorbeeld van, waarbij de takken naar beneden hangen. Deze boom kan prachtig in bloei staan en geeft je in de zomer het gevoel alsof je midden in het bos staat.

Ga jij binnenkort aan de slag met je tuin? Bedenk dan vooraf een goed plan hoe je het wil inrichten. Hoe beter je hier vooraf over nadenkt, hoe beter je alle verschillende elementen goed op elkaar kunt laten aansluiten. Veel succes!

Meer interieurtips? Bekijk dan de onderstaande blogs!