Energie besparen? De beste tips om je woning te verduurzamen

De urgentie om thuis op energie te besparen neemt de laatste tijd een vogelvlucht. De redenen zijn logisch verklaarbaar. Nederland maakt zich niet alleen op voor de energietransitie, maar wordt ook geconfronteerd met torenhoge gasprijzen. Mensen zoeken naarstig naar alternatieven om hun gasafname te reduceren. In dat geval kom je uit op het verduurzamen van je huis. Verduurzamen kan op diverse wijze en de investeringen verdienen zich juist ten tijde van hoge gas- en energieprijzen nog sneller terug. Wat kun je zelf doen om je woning (snel) te verduurzamen? Lees onze beste tips voor de verduurzaming van je woning.
Energie besparen door verduurzaming van je huis

Je woning verduurzamen kan een forse investering betekenen; investeringen die zichzelf binnen 5 tot 10 jaar terugverdienen echter. En let wel: het verduurzamen van je woning zal in de meeste gevallen leiden tot een waardestijging van je woning. Verduurzamen is dus investeren in je woning en een beter binnenklimaat scheppen, waarbij je ook nog eens beduidend veel energie kunt besparen.

 

Kleine veranderingen helpen ook!

Kleine veranderingen, die iedereen zich kan veroorloven, helpen je eveneens te besparen op energie. Zo kun je tochtstrippen bij iedere binnendeur aanbrengen en kiezen voor overgordijnen om de koudestraling van raampartijen te reduceren. Kies daarbij ook nog eens voor LED-lampen; het maakt echt verschil uit. LED-lampen leveren een hoge lichtopbrengst tegen een zeer lage wattage. Zomaar kleine voorbeelden die echt verschil kunnen maken. Wat kun je nog meer doen?

Raam met strips
Tip 1 – Isoleren van je woning

Isolatie is een ontzettend sterk middel om warmte binnenshuis langer vast te houden, en kou van buitenaf te weren. Je kunt kiezen voor spouwmuurisolatie, waarbij een veel gekozen methode is om de muur op te vullen met EPS parels (korrels). Dit is een gemakkelijke procedure die gespecialiseerde bedrijven voor je uitvoeren. Er worden kleine gaatjes in de spouwmuur geboord, waarna er toegang ontstaat tot de binnenzijde en de muur kan worden opgevuld.

Daarnaast kun je ook nog kiezen voor vloerisolatie. Deze kun je zelf aanbrengen indien de vloerbekleding (laminaat, hout, tapijt) gemakkelijk los te maken is. Is dit niet het geval, dan kan de kruipruimte geïsoleerd worden. In principe kun je dit zelf doen met steenwol bijvoorbeeld. Is de kruipruimte te klein om te bewegen, dan laat je een bedrijf komen wat de isolatie voor je zal uitvoeren.

Raam met zonnepaneel
Tip 2 – Warmtepomp aanschaffen

De warmtepomp verbruikt in principe geen gas. De warmte wordt gewonnen uit de buitenlucht (zelfs als het vriest) of uit de bodem. Ook indien je een warmtepomp aanschaft gebruik je nog steeds de CV. De warmtepomp circuleert eveneens heet water door de radiatoren in je woning. Zorg voor een optimaal effect dat je beschikt over goed functionerende radiatoren (heb je twijfels over jouw radiatoren, lees dan meer over Radiatoren en CV van CVkoopjes). Na de plaatsing van de warmtepomp is het in principe niet langer nodig op gas te stoken. Gezien de hoge gasprijzen scheelt dit aanzienlijk op stookkosten.

 

Tip 3 – Zonnepanelen installeren

Vanzelfsprekend wijzen we je graag op het gebruik van zonnepanelen. Er zijn 2 type zonnepanelen verkrijgbaar: de glas-folie panelen, en de glas-glas zonnepanelen. Glas-folie zonnepanelen zijn voordeliger in aanschaf, maar verouderen een stuk sneller door de weersinvloeden op de folie. Het rendement levert steeds minder op gedurende het verstrijken van de jaren. Kies je voor glas-glas zonnepanelen, dan blijft het rendement om en nabij hetzelfde over een grote tijdsperiode. Glas-glas zonnepanelen zijn duurder in aanschaf, maar leveren uiteindelijk verreweg het meeste resultaat op.

Tot slot, dubbel glas

Dubbelglas betekent een forse investering. Alleen zeer oude woningen in Nederland kennen soms nog enkel glas. Bij woningen met enkel glas is het aan te raden deze zo snel mogelijk deze te vervangen voor dubbelglas, of zelfs triple glas (voor zowel kou- als geluidsisolatie). Zonder in ieder geval dubbel glas stook je namelijk praktisch het dubbele aan gas. Deze investering betaalt zich dus echt relatief snel terug.

Meer interieurtips? Bekijk dan de onderstaande blogs!