Eveline Wu over restaurant You Ning

Het is net een ministaat, daar op het Eindhovense Strijp-S. Restaurant You Ning is de samensmelting tussen twee culturen, de Chinese en de Nederlandse. Een restaurant met een bijzonder verhaal, op een bijzondere plek, in handen van een evenzo bijzondere ondernemer. Eveline Wu zwaait de scepter over You Ning, alweer het tiende horecabedrijf van de drukke ondernemer. We praten met haar over eten als verbinding van culturen, over roots en over het begrip ‘thuis’.

Wat iedereen zou moeten weten

Voordat je restaurant You Ning binnenstapt en geniet van een ongekend fraaie inrichting, van een niet te evenaren sfeer en van ongelooflijk fijne gerechten, is het goed om te weten hoe You Ning tot stand gekomen is. De naam ‘You Ning’ verwijst naar de vriendschapsband tussen Eindhoven en de Chinese stad Nanjing. ‘You’ betekent vriendschap en ‘Ning’ is de afkorting van Nanjing. Bij het 20-jarig jubileum van de vriendschapsband gaf Nanjing het paviljoen aan Eindhoven cadeau. Er moest alleen een geschikte locatie gevonden worden om het te bouwen. Architectenbureau VAN AKEN maakte het ontwerp, inclusief de twee metershoge stenen ‘Chinese muren’ die het paviljoen flankeren. “Deze muren verwijzen naar de muren van Nanjing”, legt Eveline uit. “De stenen komen ook echt uit die regio.” De gemeente Eindhoven hoefde niet lang na te denken over het idee van Eveline Wu voor het paviljoen: de exploitatie van een restaurant en een cultureel centrum. Zo werd het tiende restaurant van Eveline werkelijkheid.

Verbinding op alle vlakken

“Hier komt alles bij elkaar voor mij”, zegt Eveline. “Ik ben geboren in China, als kind naar Nederland gekomen en heb mijn roots, mijn cultuur, inmiddels tot uiting gebracht in negen restaurants. You Ning is het tiende restaurant, maar anders dan gebruikelijk. Geen enkel restaurant staat namelijk zo in verbinding met zowel mijn moederland als met Nederland. De verbinding die ik voel in You Ning is groot. Voor Nederlanders die in een ander land geboren zijn, zal het herkenbaar zijn: je bent trots op Nederland en het werk dat je doet, maar je bent net zo trots op je geboorteland. Ben ik hier, dan mis ik China. Ben ik in China, dan mis ik dit kikkerland. Je voelt je eigenlijk continu verdeeld. You Ning heelt die breuk. Hier ben ik thuis, op twee continenten, op dit stukje grond tussen deze twee stenen muren.”

Het beste van twee werelden

De authenticiteit zit in elke vezel van You Ning. “Als je op een van de stoelen zit, dan voel je zowel het oude als het nieuwe China. Het oude China komt terug in de rijke uitstraling en het ontwerp, het nieuwe China draait om comfort. Sommige meubels in You Ning zijn echt antiek en meer dan 500 jaar oud. Zoals een van de kasten bijvoorbeeld. Heel decoratief en passend bij de stijl van het schitterende handgeblazen (nieuwe) glaswerk waaruit je je wijn drinkt. You Ning laat je kennismaken met de Chinese cultuur in alle facetten”, aldus Eveline. Bijzonder zijn de kunstwerken die in You Ning worden geëxposeerd. “Ook de kunstwerken tonen de verbinding tussen China en Nederland. Zo hadden we bij de opening Chinese kalligrafie van een Nederlandse kunstenaar aan de wand. Nu hangen er fotografische werken van Gerard Meulensteen, een Nederlandse fotograaf die als eerste het Chinese Terracottaleger mocht fotograferen.”

Fusiongerechten

Eveline wil ook op gastronomisch gebied zorgen voor verbinding. “Hier eten is een unieke belevenis, waarbij je zowel een stuk China ervaart, alsook een stuk Nederland. Ik breng een fusionmenu, met de allermooiste Chinese gerechten, met westerse verfijning. ‘Fine dining’ is wat hier de klok slaat. We werken in de keuken alleen met verse ingrediënten. Ga er maar van uit dat wat op de menukaart staat ook absoluut favorieten zijn van mij. Je eet bij mij alsof je bij me thuis bent”, zegt zij lachend. Op de vraag of ze zelf ook in de keuken staat, antwoordt Eveline: “Wat dacht jij dan?

Natuurlijk! Mocht je je afvragen of ik in tien keukens tegelijk sta: nee uiteraard niet, maar ik sta dáár waar ze me op dat moment nodig hebben. Maar … You Ning is mijn ‘lovebaby’. Hier ben ik echt thuis en hier sta ik ook het liefst in de keuken als ik nergens anders nodig ben.” Tot slot zegt zij: “Er is geen mooiere manier om cultuur te delen dan aan de eettafel. Dat is bij alle restaurants die ik geopend heb mijn filosofie geweest, bij You Ning komt dat nog sterker tot uiting. Je moet het gewoon komen beleven.”

Restaurant Eindhoven

Meer interieurtips? Bekijk dan de onderstaande blogs!