Soorten raamdecoratie

Welk gordijn past het beste in de huiskamer, op de slaapkamer of het keukenraam? We hebben het niet over de kleur maar het type raamdecoratie. Zo zijn er opties die horizontaal schuiven, verticaal, met koordjes of zelfs elektrisch bedienbaar. Wat de opties zijn en hoe je ze kunt automatiseren leggen we uit op deze pagina.

Hoe maak je de beste keuze uit raamdecoratie?  Je kan de eerste schifting maken door te kiezen voor elektrische raamdecoratie. Je gaat anno 2022 toch niet zelf aan de koordjes trekken? Eigenlijk maken we hiermee de keuze niet echt veel kleiner want het Somfy systeem voor huisautomatisering werkt met vrijwel ieder type raamdecoratie.

Op de website van Somfy kun je alles vinden om jouw gordijnen te automatiseren maar je kunt hier niet direct gordijnen bestellen. Voordat je naar de dealer stapt is het goed om eerst op de hoogte te zijn van de mogelijke opties. Daarom hebben we de vier meest voorkomende soorten raamdecoratie voor je op een rijtje gezet. Het mooiste is dat je deze gordijnen allemaal kunt automatiseren via het Somfy systeem.

Welke raamdecoratie
1. Schuifgordijnen

Dit is het klassieke model met doorgaans twee zachte lappen stof die bevestigd worden aan een rails. Door een enkele of dubbele plooi te naaien in het materiaal ontstaat er een mooie golf waardoor het gordijn altijd mooi valt. Hoewel de meeste geautomatiseerde modellen verticaal bewegen kun je wel degelijk het schuifgordijn op afstand bedienen. Er is zelfs een sensor systeem dat geactiveerd wordt als je met je hand voor het gordijn wuift. Dan hoef je de stof niet aan te raken.

2. Jaloezieën / lamellen

Dit type raamdecoratie kun je openen terwijl ze gesloten zijn. Jaloezieën zijn uitgerust met horizontaal georiënteerde stroken en bij lamellen hangen ze verticaal. Je kunt hiermee heel sfeervol het licht in huis regelen. Met het Somfy systeem kun je dit ook op afstand doen.

3. Rolgordijnen

Als schuifgordijnen symbool staan voor klassieke raamdecoratie dan zijn rolgordijnen het voorbeeld van moderne raamdecoratie. Het oppervlak is recht en strak wat een verzorgd aanzicht geeft zonder de aandacht op te eisen. Dit type is bij uitstek geschikt om te automatiseren. Koppel er bijvoorbeeld een lichtsensor aan die ziet wanneer het buiten licht of juist donker is.

4. Plissegordijnen

Vouwgordijnen bestaan nog steeds maar plissegordijnen bieden nog meer luxe en gebruiksgemak. Het unieke pluspunt van dit type raamdecoratie is de geleiding die het mogelijk maakt om de gordijnen van onder en boven te openen als een harmonica. Zo creëer je altijd de optimale lichtinval met behoud van privacy.

Hoge ramen met gordijnen en hond
Zelf thuis gordijnen meten en bestellen

Je kunt auto’s, huizen en bankstellen online bestellen, waarom dan niet de gordijnen? Dit kan ook en zelfs raamdecoratie op maat kun je online kopen. Dit kan heel eenvoudig als je de informatie leest op de website van Poweredblinds en vervolgens de ramen in huis gaat meten. Er is volop keuze dus kijk eerst goed rond om de perfecte raamdecoratie te vinden voor ieder vertrek in huis. Je kunt een los set bestellen voor de slaapkamer maar je profiteert het meeste van de smart home toepassingen als je meerdere slimme gordijnen in huis installeert. Hoe je moet meten en hoe de installatie werkt wordt duidelijk uitgelegd op de Poweredblinds website.

Hoge ramen in de keuken
hoge ramen met decoratie

Meer interieurtips? Bekijk dan de onderstaande blogs!