Tijdelijk slecht ter been? Tips voor meer comfort in huis

Ben je tijdelijk slecht ter been, door een val of ongeluk bijvoorbeeld? Dan is het wel zo prettig om het wooncomfort in huis te vergroten, voor een voorspoedig herstel. Met het herstel in het vooruitzicht, hoef je waarschijnlijk geen permanente aanpassingen aan de woning te doen. Er zijn ook veel tijdelijke aanpassingen mogelijk – lees verder voor tips.

Traplift huren

Traplopen is vaak moeilijk als je slecht ter been bent. Dit is een vervelend probleem, aangezien in veel woningen een trap te vinden is, die naar de bovenverdieping leidt. Trapliften maken het weer mogelijk om van beneden naar boven te komen, en andersom. Maar wie slechts tijdelijk slecht ter been is, ziet hier vaak vanaf: het is immers een prijzige aanschaf, waar je maar voor een bepaalde periode gebruik van hoeft te maken. Gelukkig is er een ideale, tijdelijke oplossing: een traplift huren. Op die manier heb je de traplift alleen in de woning voor de periode dat dit nodig is – denk aan een jaar of een aantal jaar. Je betaalt per maand een vast bedrag, zonder in een keer heel veel kwijt te zijn aan de traplift. Zo is zo’n lift dus toch een praktische oplossing, voor tijdelijk gebruik.

 

slaapkamer beige
Slaapkamer op benedenverdieping

Mocht je toch geen traplift in de woning willen plaatsen, maar moeilijk op de bovenverdieping komen, dan kun je ervoor kiezen om de slaapkamer tijdelijk op de benedenverdieping in te richten. Dit kan in een hoekje van de woonkamer bijvoorbeeld, of in een afzonderlijke kamer op de benedenverdieping. Op deze manier hoef je de bovenverdieping van de woning minder vaak of niet te gebruiken, zeker als de badkamer ook beneden te vinden is. Is de badkamer op de bovenverdieping? Dan is het wellicht toch handiger om voor een traplift te kiezen – om hier alsnog te kunnen komen.

Opgeruimde woning

Zorg dat de woning opgeruimd is, zodat je er snel en soepel doorheen kunt bewegen. Daar denk je eigenlijk niet zozeer over na als je goed ter been bent. Maar zodra je slecht ter been bent, staan er waarschijnlijk ineens meubels en andere obstakels in de weg. Ruim dit allemaal op (of laat iemand anders dit doen), door spullen tijdelijk te verplaatsen. De doorgang door de kamers moet ruim genoeg zijn om soepel doorheen te komen, ook met bijvoorbeeld een rolstoel.

Oplossing bij gladde vloeren

Heb je last van gladheid op de vloeren in huis? Probeer dit op te lossen, om valgevaar te verminderen. Zo kan laminaat ineens best glad zijn als je slecht ter been bent. Dit los je bijvoorbeeld op door tijdelijk tapijt of een vloerkleed op de vloer te plaatsen. Met name hoogpolig tapijt is minder glad onder de voeten. En mocht je toch vallen, dan val je in ieder geval minder hard. Nog een reden dus om dit toe te passen.

Drempels vlak maken

Heb je veel (hoge) drempels in de woning? Het kan gevaarlijk zijn om daaroverheen te moeten stappen. Maak de drempels liever vlak, door er een verloop omheen te plaatsen. Zo kun je er ook met een rolstoel of rollator overheen komen. Het is ook een mogelijkheid om drempels te verlagen of verwijderen, maar dit is dan weer een minder tijdelijke oplossing. Maar bedenk, met het oog op de toekomst is het wellicht toch een idee om meteen voor deze oplossing te kiezen, als je bijvoorbeeld al een wat hogere leeftijd hebt. Ga op die manier na wat de beste uitwerking is.

Meer interieurtips? Bekijk dan de onderstaande blogs!