Zo creëer je een ruimtelijker gevoel in huis

Voelt jouw woning soms wat krap aan? Je hoeft gelukkig niet in een villa of landhuis te wonen om ruimtelijk te kunnen wonen. Met enkele praktische aanpassingen en een beperkt klusbudget kun je namelijk al meer ruimte creëren in huis. In dit artikel zetten we de mogelijkheden voor je op een rij.

Benut het daglicht

Over het algemeen geldt: licht oogt ruimtelijk. Een ruimte waar veel daglicht naar binnen kan komen, voelt doorgaans ruimtelijker aan dan een ruimte waarbij dat niet het geval is. Zorg er om die reden voor dat je het daglicht zoveel mogelijk benut. Zorg ervoor dat het daglicht niet wordt geblokkeerd door raamdecoratie of meubelstukken.

Kies voor een licht kleurenpallet

Let tevens op het kleurgebruik in een ruimte. De sleutel is om de ruimte licht te houden, maar wel diepte te creëren. Zorg dat de basis van het kleurenpallet licht is, met enkele donkere details. Voor een optimaal diepte-effect, breng je de donkere kleuren zoveel mogelijk aan in de lengte van de ruimte.

Betrek de buitenruimte

Buiten is het ruimtelijk. Betrek daarom de buitenruimte om het ruimtelijke gevoel binnenshuis te versterken. Zo kun je ervoor kiezen om een schuifpui, balkondeuren of aluminium harmonicadeuren te plaatsen naar de tuin of het terras. Tijdens warme dagen kun je deze volledig openschuiven en vormt de buitenruimte daadwerkelijk een verlenging van het interieur.

Mensen die de muur aan het verven zijn
buitenruimte
Bouwval
Breek ruimte(s) open

Een huis oogt ruimtelijker als verschillende ruimtes met elkaar verbonden zijn. Het kan dan ook ontzettend veel invloed hebben om één of enkele muren (gedeeltelijk) te slopen en ruimtes op die manier in elkaar over te laten lopen. Dikwijls loont het ook al om deuren te verwijderen, bijvoorbeeld als de keuken of een werkkamer aan de woonkamer grenst.

Plaats een dakkapel

Een schuin dak geeft vaak een krap en benauwend gevoel. Met name als het schuine dak de gehele (boven)verdieping beslaat. Dit probleem is relatief voordelig en eenvoudig op te lossen door een dakkapel te plaatsen. Hiermee zorg je letterlijk, maar ook optisch voor meer ruimte.

Meer interieurtips? Bekijk dan de onderstaande blogs!