Home » Bouwen aan werk- en levensruimte

Bouwen aan werk- en levensruimte

Door Nicole Zaaijer

Ervaren interieurarchitectuur

Percy van de Werve zit al 35 jaar in het vak als interieurarchitect en heeft sinds 1994 haar eigen Bureau, Studio Inside Out. Vanuit Hilversum creëert zij ontwerpen voor interieurs van woningen, tuinen en thuiswerkplekken voor opdrachtgevers uit het hele land en daarbuiten. Zowel particulieren als projectontwikkelaars die kennis hebben gemaakt met haar creatieve ideeën, nemen haar graag in de arm voor de verbouwing of het opnieuw inrichten van hun tweede woning in het buitenland, waarvoor Percy ook vaak de bouwbegeleiding op zich neemt. Het gaat dan om een aanbouw of verbouwing, of een heel andere indeling bij nieuwbouw, en de finetuning kan dan direct met de bouw worden meegenomen.

keuken soft

“Mijn vak is een doorlopend feestje”, zegt de gedreven interieurarchitect. “Om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen en behoeden voor missers heb ik een boek geschreven: ‘In 10 stappen zorgeloos verbouwen’, inclusief een handige toolkit, waarin het hele bouwproces chronologisch is vastgelegd. Mensen reageren er erg enthousiast op, waaruit ook vaak een mooi nieuw project voortvloeit.”

eettafel

Vrouwelijke touch: meer dan visueel vertrouwen

“In tegenstelling tot sommige interieurarchitecten die meer hun eigen stempel drukken op een ontwerp, staan vrouwen naar mijn gevoel meer open om naar de echte onderliggende wensen van de klant te luisteren, zonder aan kwaliteit in te boeten. Ik neem mijn opdrachtgevers mee in het proces, begeleid en adviseer hen op alle vlakken om tot het beste resultaat te komen. Ik teken altijd meerdere schetsontwerpen met de hand, ook het meubelmaatwerk, zoals kastenwanden met ingebouwde tv’s, openhaarden, bed-achterwanden, garderobes of eetbanken. Deze vorm is met name voor particulieren beeldend en veelzeggend. De interieurindeling en de  functionele aspecten van de ruimte vormen altijd de basis. De eigenaren raken daardoor sterk betrokken bij de ontwikkeling van het proces. Het gaat tenslotte om hun leefomgeving, die zowel praktisch als esthetisch van topkwaliteit moet worden. Vaak is een combinatie van alle ontwerpen exact in de stijl en sfeer van de klant het eindresultaat. Ik koppel dit graag aan een tuinontwerp voor de juiste samensmelting met de woning.”

Ik teken altijd meerdere schetsontwerpen met de hand, ook het meubelmaatwerk, zoals kastenwanden met ingebouwde tv’s, openhaarden, bed-achterwanden, garderobes of eetbanken. Deze vorm is met name voor particulieren beeldend en veelzeggend. De interieurindeling en de  functionele aspecten van de ruimte vormen altijd de basis. De eigenaren raken daardoor sterk betrokken bij de ontwikkeling van het proces. Het gaat tenslotte om hun leefomgeving, die zowel praktisch als esthetisch van topkwaliteit moet worden. Vaak is een combinatie van alle ontwerpen exact in de stijl en sfeer van de klant het eindresultaat. Ik koppel dit graag aan een tuinontwerp voor de juiste samensmelting met de woning.”

deur
bad

Grote uitdaging

Zo ook bij deze kubusachtige villa uit de jaren 80 in Hilversum. “De eigenaar was overboden voor de naastgelegen woning, maar belde op goed geluk aan bij de buren om te vragen of zij voornemens waren hun huis te verkopen.” De aankoop werd al snel een feit. Studio Inside Out, die ook de verbouwing bij de buren begeleidde, werd ingeschakeld. Het is nu een prachtige, op maat gemaakte woning geworden voor het gezin met twee kinderen. “Er is een grote aanbouw van 4 meter in de diepte gerealiseerd, maar de grootste uitdaging was de uitbreiding van de kelder onder de garage die uiteindelijk opnieuw gefundeerd moest worden”, vertelt Percy. “De kelder is nu multifunctioneel ingericht met fitness, kantoor, speelruimte voor de kinderen en sauna, van waaruit je direct de tuin in kunt lopen, door plaatsing van een slimme tweede trap.”

Eenheid

De wens om eenheid in de villa te creëren, is gerealiseerd met een zachte, warme kleurstelling en een in de hele woning doorgetrokken strakke en naadloze gietvloer. In de sanitaire ruimten is gekozen voor Beton Ciré op de wanden. Alle ruimtes staan in open verbinding met elkaar, praktisch afgebakend door roomdividers of stalen deuren. Grote karpetten zorgen voor verbinding in de beide zitruimten.

sauna

Begane grond

In de hal zijn twee  garderobenissen gemaakt. De living heeft een grote oppervlakte en bij navraag over de logistiek binnen het gezin zijn er drie op maat gemaakte leefruimtes gecreëerd, met een gashaard in het eetgedeelte en een openhaard in het zitgedeelte. De aparte tv-hoek is van de rest gescheiden door een kastenwand met een verlichte kunstnis, waarin aan de andere zijde de tv is geïntegreerd en bergruimte is voorzien. De keukenruimte is uitgebreid met een aanbouw met veel glas en aluminium kozijnen en er is een aparte bijkeuken. “Om het thuisgevoel extra glans te geven, integreer ik graag persoonlijke accessoires in het interieur, zowel kunst als bijvoorbeeld herinneringen van reizen. Het ondersteunt het ontwerp en de sfeer van thuiskomen”, aldus Percy.

 

Verdieping

Op de verdieping zijn muren doorgebroken en is een nieuwe routing gemaakt in de vorm van een apart blok met vier slaapkamers voor de gezinsleden en voor gasten. De eigenaren vroegen zich af waarom ze daar zelf niet opgekomen waren, omdat de aangepaste indeling zoveel nieuwe mogelijkheden biedt. De enkele badkamer is nu kleedkamer en suite geworden en er zijn twee badkamers gecreëerd. De verlichting en het meubelmaatwerk, de stoffering en raambekleding zijn belangrijke onderdelen om het sfeerplaatje compleet te maken. “Wanneer mijn opdrachtgevers zeggen: ‘Het voelt vertrouwd en het is kloppend; het lijkt alsof het altijd zo is geweest’, dan ben ik meer dan tevreden”, besluit Percy.

buitenkant

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Studio Inside Out

Franciscusweg 219E,

1216 SE Hilversum

Tel: 06-52689255

 

Celo Bouw & Installatiebedrijf 

Oud Eemnesserweg 5M

3741 MP Baarn

Tel: 035-5423193

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief