Home » Een modern, high-end volume met duurzaam toekomstperspectief

Een modern, high-end volume met duurzaam toekomstperspectief

Broos de Bruijn architecten

Door Stagiair

Alles móést op deze manier samenkomen bij dit project. De opdrachtgevers vonden precies op het juiste moment deze leegstaande kavel en kwamen bij Broos de Bruijn architecten terecht dankzij een andere villa die zij hadden ontworpen. Het resulteerde in een eigentijdse woning die helemaal klopt: van het cederhout dat warm afsteekt tegen het grijze stucwerk tot aan de duurzame installaties. 

Elk jaar ontwerpt Broos de Bruijn architecten (BdBa) zo’n twintig particuliere villa’s, waaronder deze. Het relatief kleine bureau, bestaande uit drie partners en een team van architectonisch tekenaars, is al sinds 2006 gespecialiseerd in projecten voor particulieren. Het liefst laten zij zich leiden door de plek en de persoon die de opdrachten geeft, wat hun portfolio erg divers maakt. “Al zijn we wel geroutineerd geraakt in vijftien jaar”, vertelt Durk Landman, een van de partners. “We begeleiden van het begin tot het eind: we zijn architecten en ingenieurs, maar ook adviseurs naar de opdrachtgevers toe.” 

Eén body met variërende invulling 
Na vijftien jaar ervaring is hun rode draad ook wat het ontwerpen betreft steeds duidelijker geworden, aldus Landman: “Een ontwerp van ons herken je aan het rustige palet. We kiezen meestal voor drie à vier kleuren en ongeveer evenveel materialen. We gebruiken doorgaans één hoofdmassa die dient als body, zoals stucwerk of een steensoort, en vullen deze vervolgens in. Dan kijken we bijvoorbeeld naar een extra materiaal dat warmte of stoerheid kan toevoegen.BdBa legt zich het liefst toe op transparante, ruimtelijke huizen, waar alles met elkaar in balans is tot aan de kleinste details. 

Een toevalstreffer 
Voor dit project gingen ze aan de slag met een kavel van een voormalige boerderij in de Bollenstreek. Het was eigenlijk een toevalstreffer: de kopers liepen tijdens een avondwandeling langs deze kavel van 8000 m2, die al een hele tijd leeg lag, en zagen er een unieke kans in. Daarnaast was hun oog eerder gevallen op een ontwerp van BdBa in Epe. Ze maakten kennis en er bleek een klik te zijn voor dit project. Het proces duurde meer dan een jaar, waarbij uiteindelijk werd gekozen voor één groot volume: “In eerste instantie hadden we een ontwerp van twee gestapelde volumes bedacht, maar het voelde toch niet goed om zo’n compact huis te bouwen op een grote kavel als deze. Daarom kozen we uiteindelijk voor één strak volume van 450 m2 met een duidelijke richting. We creëerden bijzondere uitsneden, waardoor interessante plekken ontstaan.” 

Vreemde eend in de bijt 
Vergeleken met de eerder klassieke architectuur in de Bollenstreek is dit project een vreemde eend in de bijt. De moderne woning heeft een lichaam van lichtgrijs stucwerk, dat voor een extra indruk van warmte is bekleed met een duurzame houten gevel: Western red cedar, behandeld met Canadese olie. Doordat de ontwerpers van BdBa planken van verschillende breedtes hebben gebruikt, creëerden ze een bijzonder effect. “Op afstand zie je dat niet, maar hoe dichterbij je komt, hoe meer detail je ziet”, zo vertelt Landman. Ook in het interieurontwerp, waarbij BdBa nauw samenwerkte met een adviseur, is vooral gekozen voor modern. Alles is strak, veelal wit, met af en toe een kleuraccent. Voor de strakke gietvloer en de mooie houthaard met marmeren blok eronder is eveneens een rustig, natuurlijk palet gebruikt dat aansluit bij de smaak van de opdrachtgevers. 

Eigentijds op alle vlakken 
Niet alleen wat betreft ontwerp en inrichting is het project eigentijds. Het huis is zoveel mogelijk ontworpen voor de lange termijn. Er zijn weloverwogen keuzes gemaakt voor duurzame en onderhoudsarme materialen: het stucwerk is zo behandeld dat het duurzaam schoon zal blijven, het hout moest echt hout zijn en er is gekozen voor driedubbel glas. Daarnaast zijn de installaties afgestemd op het langetermijngebruik. Zo heeft het huis zonnepanelen en een vooruitstrevend verwarmingssysteem. Landman legt uit: “Omdat het huis verhoogd op het kavel is gebouwd, is er een diepe kruipruimte. Daarin ligt een heel grote zak water, die in de zomer probeert te bevriezen en in de winter bijna aan de kook raakt. Zo koelt of warmt het in alle seizoenen. Het is een van de eerste huizen in Nederland die dat systeem heeft. We zijn daar blij mee: dit huis gaat hier lang staan en is ook op die manier ontworpen. 

Tekst: Vera Vaessen  
Fotografie: John van Groenedaal

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Broos de Bruijn architecten

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief