Home » Bruut, modern exterieur, ingetogen interieur

Bruut, modern exterieur, ingetogen interieur

Bob Manders Architecture

Door Veerle van Heertum

In een ongerepte, landschappelijke omgeving rijst de door Bob Manders ontworpen nieuwbouwwoning op uit de aarde. Om tegemoet te komen aan de wens van de opdrachtgevers om in de woning zowel donkere privéplekken als lichtovergoten ruimtes met fraaie zichten op de omgeving te hebben, bouwde de vakman de onderste woonlaag half onder de grond.

De voor een groot deel door glas omgeven hoofdwoning – alwaar Manders onder meer de eet- en woonkamer en de keuken onderbracht – omringde hij met dakterrassen die door het toegepaste groen lijken op te gaan in de natuur. Het schuine dak versterkt samen met de stoere en robuuste materialen van het exterieur het gevoel dat de industrieel ogende woning zo uit de bodem omhoog komt. De royaal uitstekende regengoten maken het aanzicht van de toch al zo imposante woning extra bijzonder en zorgen bij regenval voor een fraai schouwspel.

Doorzicht naar de sterrenhemel

In het souterrain creëerde Bob Manders – die de stijl van het exterieur zelf omschrijft als bruut en modern – twee lange zichtlijnen die elkaar in het hart van de woning kruisen. Een bijzondere plek, waar prachtig licht binnenvalt en waar de bewoners connectie hebben met de bovengelegen woonlaag. Dat is het gevolg van een glazen vloer die in de woonkamer is toegepast. In het dak van de woning realiseerde Bob – exact boven het glazen vloerdeel en met dezelfde afmetingen – eveneens een glazen vlak, waardoor de bewoners vanuit het hart van de woning zelfs doorzicht hebben richting sterren en wolken.

Fraaie balans in totaalplaatje

In de half verheven boven het landschap liggende woonlaag paste Bob naast het vele maatwerk de voor hem kenmerkende diagonale zichtlijnen toe, waardoor deze verdieping een open karakter krijgt. Zeker opvallend is de door hem ontworpen keuken, maar als contrast met de buitenzijde die op positieve wijze de aandacht trekt, koos de architect verder voor een ingetogen interieurbenadering en zorgde hij zo dat het totaalplaatje fraai in balans is. De verlichting en de kunstwerken verhogen de sfeer in de droomwoning. In het souterrain zorgt de ledverlichting voor een industrieel karakter, terwijl in de leefgedeeltes bijzondere armaturen zijn toegepast. Het met houten latten afgewerkte en schuin aflopende plafond wordt indirect aangelicht, wat er ook van buitenaf fraai uitziet.

Tekst: Sander Lemmens

Fotografie: Peter Baas

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Bob Manders Architecture | Culimaat High End Kitchens | Revy Stone | Gaggenau

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief