Buitengewone woning in villawijk

Eigen droomhuis

Al jaren wilden de opdrachtgevers verhuizen, weg uit Barendrecht en terug naar hun roots: naar Den Haag, dicht bij de kust.

Ze hadden dan ook al veel woningen bekeken in een luxe villawijk, maar geen enkele daarvan voldeed aan hun specifieke wensen.

“Elke woning was het nét niet”, vertelt Durk Landman, de verantwoordelijke architect voor dit project. Dan maar zelf een huis laten bouwen, dachten ze. “Zo konden ze een lijst aan eisen opstellen die specifiek waren voor hun situatie.”

Ontworpen villa achter de duinen

Om er zeker van te zijn dat het ontwerp aan al hun wensen zou voldoen, besloten de opdrachtgevers een architectenselectie te doen: een competitie waarbij drie architectenbureaus werden gevraagd om een ontwerp in te dienen.

“Normaal doen we liever niet mee aan zulke selecties, omdat het vaak alleen gaat om het mooiste plaatje, terwijl er veel andere factoren van belang zijn voor een goed ontwerp,” licht de ervaren architect toe. “Maar deze opdrachtgevers namen de selectie heel serieus. Zij beoordeelden het ontwerp op een weloverwogen manier.”

“Bovendien stond er een ontwerpvergoeding tegenover, wat voor ons direct duidelijk maakte dat ze dit proces serieus namen.” Broos de Bruijn architecten won de selectie en mocht het plan tot uitvoer brengen.

Voor nu en voor de toekomst

Deze bedachtzaamheid sprak ook uit de eisen die de opdrachtgevers hadden. De woning moest voldoen aan hun wensen voor nu, maar ook klaar zijn voor de toekomst.

“Het huis is gemaakt vanuit een langetermijngedachte. Willen ze het later verkopen, dan kunnen de hobbykamers worden gebruikt als kinderkamers. Willen ze er zelf oud worden, dan kunnen ze ervoor kiezen om hun slaapkamer en badkamer beneden te hebben. Kortom, het is zo ontworpen dat het aan alle mogelijke scenario’s voldoet”, vertelt de architect gepassioneerd.

Duurzaamheid

Met het oog op de toekomst is ook duurzaamheid een belangrijke factor. Achter de verhoogde dakrand ligt het vol met zonnepanelen. Hierdoor is het huis zelfvoorzienend. Ook koelt het in de woning in de zomer automatisch af en warmt het in de winter automatisch op.

Tevens bij de materiaalkeuze speelde duurzaamheid een grote rol. Omdat de villa vlak achter de duinen staat, moest rekening worden gehouden met de belasting van de wind en het zeeklimaat. Alle aluminium kozijnen hebben daarom een speciale zeecoating en al het stucwerk is behandeld met een vuilafwerende coating.

“Je wilt natuurlijk dat zo’n mooie witte villa ook echt wit blijft”, aldus de trotse architect.

Zonwerend

Een gevaar bij moderne architectuur is dat een huis met grote glazen oppervlakken in de zomer heel heet wordt. Je kunt zonwerend glas gebruiken, maar dat heeft een wat bruinige kleur die veel mensen niet mooi vinden en die afdoet aan de frisse uitstraling.

“Daarom hebben we gespeeld met de glaswaarden, tot we waarden kregen die tussen zonwerend en regulier glas in zitten. Zo hebben we ramen kunnen plaatsen die voldoende zonwerend zijn, maar waarvan je met het blote oog het verschil niet ziet met regulier glas”, aldus Durk Landman.

Dit zorgt er in combinatie met de lamellen aan de voorzijde en zijkant van het huis voor dat de woning in de zomer voldoende afkoelt. Bovendien voegt dit laatste een esthetisch element toe.

“Het natuurlijke element, hout, voegt warmte en verzachting toe aan de anders wat strenge, witte villa”, vertelt de architect gedreven.

Beperkingen van de kavel

Zoals gezegd hadden de opdrachtgevers een lijst met eisen waaraan de woning moest voldoen. Op de kavel zat echter een kavelpaspoort dat de maximale bouwruimte dicteerde.

“Bepaalde programmaonderdelen hadden een grote omvang, zoals een studio voor portretfotografie”, aldus de gerenommeerde architect. Vanwege de wensen van de opdrachtgevers ten opzichte van de beperkte ruimte, is het huis als het ware een groot wit blok geworden. “De beschikbare ruimte is tot op de laatste centimeter gebruikt.”

Echt op maat gemaakt

Naast ruime kamers voor hun hobby’s hadden de opdrachtgevers nog een wens. Omdat de man des huizes bijna twee meter lang is, voelt hij zich in veel gebouwen erg groot. Daarom is in deze woning gekozen voor plafondhoogtes van drie meter.

De voordeur, alle binnendeuren op de benedenverdieping en de schuifpuien zijn daarom ook drie meter hoog. Landman: “Alle woningen die wij maken, maken wij ‘op maat’, maar hier deden we dat wel heel letterlijk.”

Eindeloze ruimte

De hoge plafonds hebben het bijkomende voordeel dat ze voor een heel ruimtelijk gevoel zorgen. Deze onbegrensde uitstraling wordt versterkt door de ononderbroken buitengevel. Je kunt hierdoor zowel op de benedenverdieping als de bovenverdieping via verschillende routes naar dezelfde kamer lopen.

Durk Landman: “In deze woning kun je eindeloos rondjes blijven lopen, wat een heerlijk gevoel van vrijheid geeft.”

Fotografie | Mirjam Leeflang

Met dank aan de belanghebbende partijen: 

Broos de Bruijn Architecten & Hormann Nederland B.V

 

Meer weten over onze professional Broos de Bruijn Architecten? Klik hier