Home » Geslaagde transformatie en revitalisatie van monumentaal pand

Geslaagde transformatie en revitalisatie van monumentaal pand

Bureau Fraai

Door Veerle van Heertum

In de Museumpleinbuurt in het centrum van Amsterdam heeft Bureau Fraai een monumentaal pand getransformeerd en opgewaardeerd tot high-end appartementen en kantoorruimten. De architecten hebben hiervoor de clair-obscurtechniek uit de schilderkunst van de 17e eeuw als inspiratiebron voor het interieurconcept genomen. Gerard van Honthorst (naar wie de Honthorststraat is vernoemd) was namelijk een fervent aanhanger en navolger van de bekende clair-obscurkunstschilder Caravaggio.

Clair-obscur is een schildertechniek waarbij licht-donkercontrasten versterkt worden uitgebeeld, waardoor een dramatisch effect wordt bereikt en zo driedimensionale vormen en de ruimtelijkheid van het interieur worden geaccentueerd. Bureau Fraai gebruikte deze sterke licht-donkercontrasten voor de kantoorruimten en appartementen door nieuwe, krachtige kleuren te introduceren als tegenhanger van een lichtgrijze basiskleur. De harmonie tussen de bestaande karakteristieken en de nieuwe dramatische ontwerpingrepen met hun eigen kleurgebruik zorgt ervoor dat elke verdieping een nieuwe en eigen identiteit krijgt.

Respect en omarming

Het karaktervolle, vijf verdiepingen tellende pand met een fraai monumentaal interieur had zijn charme in de loop der tijd verloren als gevolg van het gebrek aan eigenaarschap en onderhoud. De wens van zowel de gemeente als de nieuwe eigenaar was dat bij de renovatie en opwaardering respectvol werd omgegaan met de historie en karakteristieken van het pand. Alle monumentale details en ornamenten dienden dus behouden te blijven. Daarvoor zijn tijdens het proces alle kenmerken en karakteristieken nauwkeurig gedocumenteerd om ervoor te zorgen dat deze zorgvuldig gerestaureerd konden worden.

Op de bel-etage en in het souterrain zijn kantoorruimten gecreëerd. Op de bovenliggende verdiepingen zijn de ruime high-end appartementen gesitueerd, waarbij Bureau Fraai vasthield aan de karakteristieke gebouwopzet met een door een open en-suitekast gescheiden voor- en achterkamer. Voor het nieuwe interieur paste Bureau Fraai het concept ‘respecteer het verleden en omarm het heden’ toe, waarbij bestaande karakteristieken van het interieur hand in hand gaan met hedendaagse ontwerpingrepen.

Fotografie: Flare Department

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Bureau Fraai | Tonone | De Rooy Metaaldesign

close

Schrijf je in voor de nieuwsbrief