Creatie van een gloednieuwe woning

Zonder te hoeven verhuizen

“Als mensen die bekend zijn met de oude situatie voor de eerste keer weer binnenstappen, zijn ze even de oriëntatie kwijt”, lacht de heer des huizes. Niet zo gek, want niet alleen ging de begane grond op de schop.”

“Tevens creëerde Francine Broos Interieurarchitecten, aansluitend op de uit 1860 stammende en prachtig in het centrum van het dorp gelegen woning, een grote aanbouw die de woonoppervlakte van het gezin met drie kinderen aanzienlijk vergroot.”

Kloppend totaalplaatje

“We houden van deze plek en van de charmante woning die al vele jaren in het bezit van de familie is. De oude situatie sloot alleen niet meer aan op de leefwijze van ons gezin. De verbouwing was ingrijpend, maar het voelt al vanaf de oplevering als ons eigen huis. Alsof we er al jaren wonen. Het klopt gewoon.”

Bas Leenders & Francine Broos 

Pure charme

Bekend met – en gecharmeerd van – het werk van Francine Broos Interieurarchitecten, legde het echtpaar de verbouwplannen op tafel bij het ervaren bureau.

“Al heel snel spraken zij hun enthousiasme uit en kwamen direct met goede ideeën. Dat ervoeren wij als bijzonder prettig. Ook werd ons beeld van de ontwerpvisie tijdens het gesprek bevestigd. De ontwerpen van het bureau zijn puur en strak. Opgeruimd. Je ziet weleens chef-koks op televisie die aangeven dat je zo min mogelijk ingrediënten moet combineren in gerechten om tot het lekkerste resultaat te komen.”

“Dat zie ik ook terug in de handtekening van het bureau en dus ook in onze woning. Geen overvloed aan tierelantijntjes, maar een paar pure en natuurlijke materialen die goed bij elkaar passen en elkaar zelfs versterken”, aldus de heer des huizes.

De prachtige en sfeervolle tuin is ontworpen en gerealiseerd door Beter Groen.

Esthetisch timmerwerk

Realisatie dankzij J. Van de Plas

Kijkend naar de moderne en strakke aanbouw verwacht je dat de kozijnen zijn uitgevoerd in staal. Niets is echter minder waar.

Het vakmanschap van het uit 1754 stammende J. van de Plas maakte dat de specialist gehoor kon geven aan de wens van de opdrachtgever om de kozijnen uit te voeren in hout. Gekozen werd voor de houtsoort Afrormosia, bekend om de hoogwaardige kwaliteit en het stabiele karakter.

Dat de opdrachtgevers een voorliefde voor hout hebben, zien we onder meer terug in de van tulpenboomhout gerealiseerde schuifdeuren aan de binnenzijde van de woning.

Eveneens vakwerk van het bedrijf, waar inmiddels in de persoon van Rolf van de Plas de achtste generatie van de familie aan het roer staat.

“Aan de voorzijde van de woning brachten we deuren en kozijnen terug in de oorspronkelijke staat, terwijl de achterzijde een strakke en moderne touch kent. Zo ontstaat een fraai contrast tussen oud en nieuw in de woning”, aldus de eigenaar van J. van de Plas, het bedrijf dat zich sinds enkele jaren toelegt op het uitvoeren van  esthetisch timmerwerk.

De aanwezigheid van ervaren vakmensen en een met hoogwaardige apparatuur en computergestuurde machines uitgeruste werkplaats maakt dat het bedrijf klaar is voor de toekomst.

In alle privacy genieten

“We wonen hier met zoveel plezier en het totaalplaatje past perfect bij ons gezin. Francine en Bas leverden hier echt vakwerk”, doelt hij op de ervaren naamgeefster van het bureau en Bas Leenders, mede-eigenaar en eveneens interieurarchitect.

“Weet je wat mij nog het meest aanspreekt als ik naar de woning kijk? Dat het aan de voorzijde nog steeds de charmante dorpswoning is en dat je pas als je binnen bent of achterom loopt, ziet hoe groot en luxe het is geworden. Dat de ingrijpende verbouwing echt iets voor onszelf is. Iets waar wij als gezin met vrienden en familie in alle privacy van kunnen genieten.”

Contrast tussen oud en nieuw

Aan de binnenzijde ervaar je niet alleen de enorme ruimte van de woning en de heldere zichtlijnen die zijn gecreëerd, maar zie je ook het duidelijke contrast tussen de historie van het oude pand en de moderniteit van het aangebouwde gedeelte.

“We wilden graag het karakter van het pand behouden. Zo zie je nog steeds de glas-in-loodramen aan de voorzijde terug en zijn oude elementen gerestaureerd”, wijst Bas onder meer naar de klassieke deuren en de kozijnen.”

“Om de overgang aan de binnenzijde te accentueren, kozen we ervoor om de visgraat-vloer van het voorhuis niet door te trekken naar het nieuwe gedeelte, maar de riante bijbouw te voorzien van een stoere gietvloer. Ook de gecreëerde lichtstraat in het plafond geeft de scheidslijn tussen oud en nieuw aan én zorgt dat het natuurlijke licht fraai in het nieuwe hart van de woning binnenvalt.”

Eenheid en balans

Als gevolg van de ingrijpende verbouwing is het woonoppervlak meer dan verdubbeld en vinden we op de vernieuwde begane grond van het historische pand onder meer een riante keuken en een woon-, garderobe-, slaap- en badkamer terug. Ondanks de grootte van het geheel voel je je er niet verloren.

Het interieur straalt een eenheid uit en is in balans, wat het gevolg is van een passende maatvoering van de ruimtes en het gebruik van slechts enkele materialen en kleuren. Blikvangers in het stijlvolle familiehuis zijn de door Francine Broos Interieurarchitecten ontworpen leefkeuken – de plek waar het gezinsleven zich volgens de heer des huizes voornamelijk afspeelt – en de stijlvolle badkamer.

“Ook die ruimte is door ons ontworpen en sluit perfect aan op de wensen van de opdrachtgever. Opvallend zijn de zwarte tegels van Neolith van maar liefst drie meter hoog en het Wasmeubel van HI-MACS.”

Maatpakken

“Wat dit een typisch interieur van onze hand maakt?”, herhaalt Bas Leenders de vraag.

“De puurheid van de architectuur. De heldere zichtlijnen, de strakke afwerking en de keuze voor natuurlijke materialen. Als bureau beperken wij ons echter niet tot één bepaalde stijl. Wij creëren maatpakken voor onze opdrachtgevers en herhalen niet steeds hetzelfde kunstje. Elk gebouw, elke situatie en elke opdrachtgever is immers weer anders.”

Ambachtelijke kwaliteitsvloeren

Realisatie dankzij Van den Elzen Gietvloeren

De strakke, naadloze, comfortabele en sfeerverhogende gietvloer in de woning is gerealiseerd door Van den Elzen Gietvloeren. Het ambachtelijke en kleinschalige bedrijf heeft al ruim twintig jaar ervaring in het leggen van kunststofvloeren.

“Positieve berichten van eerdere opdrachtgevers leidden de bewoners van deze woning naar mijn bedrijf”, aldus eigenaar Dave van den Elzen.

“Ze kozen uiteindelijk voor een polyurethaan gietvloer, die wordt afgewerkt met een zogenaamde PU-laag. Dit maakt de vloer beter bestand tegen krassen. Andere voordelen zijn het dempende karakter, waardoor een betere akoestiek in de ruimte ontstaat en het onderhoudsgemak van de vloer”, aldus de vakman die tevens aanstipt dat de vloer kleurvast en duurzaam is en geschikt is om te combineren met vloerverwarming.

Het in Goirle gelegen Van den Elzen Gietvloeren realiseert kwaliteitsvloeren in binnen- en buitenland. Van grote tot kleine projecten en van vloeren in woonkamers tot badkamers en keukens. Wat bij alle projecten hetzelfde is, is de hoogwaardige kwaliteit van het eindresultaat.

Veelzijdigheid van een écht kwaliteitsbedrijf

Realisatie dankzij Nieuwenhuizen Natuursteen en Keukens by Nieuwenhuizen

De maar liefst drie meter hoge en in de eigen zagerij op maat gemaakte achterwanden in het toilet en de doucheruimte zijn gerealiseerd door Nieuwenhuizen Natuursteen.

Het familiebedrijf met ruim 43 jaar ervaring in de wereld van de natuursteen biedt naast een hoogwaardig assortiment steensoorten ook een brede selectie keramische tegels aan, waaronder tegels van het in deze woning toegepaste merk Neolith.

In 2011 voegde Nieuwenhuizen Natuursteen het label ‘Keukens by Nieuwenhuizen’ toe aan de bedrijfsactiviteiten. Een label dat staat voor hoogwaardige kwaliteit en schoonheid. De imposante leefkeuken is een fraai toonbeeld van waartoe het bedrijf in staat is.

Eigenaar Alexander van den Nieuwenhuizen: “De keuken is ontworpen door Francine Broos Interieurarchitecten. Wij hebben haar plannen getoetst op technische haalbaarheid en perfectioneerden vervolgens op basis van onze kennis, ervaring en vakmanschap het ontwerp samen met de opdrachtgever. Van de juiste maatvoering en indeling tot de keuze voor de apparatuur en het natuurstenen blad.”

Met dank aan de belanghebbende partijen:

Francine Broos Interieurarchitecten | Keukens by Nieuwenhuizen | Nieuwenhuizen Natuursteen

Van den Elzen Gietvloeren | Beter Groen | J. van de Plas bv